ΤΑΞΙΔΙΑ

ΒΥΖΙΤΣΑ :Ενα ζωντανό μουσείο της παράδοσης

βυζιτσα-ενα-ζωντανό-μουσείο-της-παράδ-530601

Παλιά αρχοντικά, λιθόκτιστες κρήνες με σκαλιστά μάρμαρα, καλοδιατηρημένα καλντερίμια σε κάθε γωνιά του χωριού

Ανάμεσα στις Μηλιές και τον Αγιο Γεώργιο βρίσκεται η Βυζίτσα, ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από το Βόλο και έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο του «Χρυσού Μήλου» που χαρακτηρίζει τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς. Τα πολλά παλιά αρχοντικά, τα γραφικά καλντερίμια και οι παραδοσιακοί πύργοι, δείγμα οικονομικής ευμάρειας παλαιότερων ετών, εναρμονίζονται απόλυτα με τη φύση, η οποία έχει φανεί ιδιαίτερα γενναιόδωρη στην περιοχή.

Η ιστορία της Βυζίτσας ξεκινάει από τον 16ο αιώνα, όταν κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες εξ Αιγύπτου, στους οποίους οφείλονται τα περισσότερα από τα πάρα πολλά αρχοντικά, που θα θαυμάσετε περιδιαβαίνοντας τα καλντερίμια της. Η "αναγέννησή" της άρχισε από το 1976, όταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε την αναπαλαίωση και κατασκευή των παλιών αρχοντικών, τα οποία και παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους, για να γίνουν ξενώνες.

Τα αρχοντικά αυτά είναι κυρίως τριώροφες κατασκευές του 18ου αιώνα και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Είναι κτισμένα με πέτρα και έχουν χοντρούς λιθόστρωτους τοίχους. Η πόρτα τους έχει ένα μαρμάρινο ή πέτρινο υπέρθυρο. Στα παλιά χρόνια το ισόγειο του αρχοντικού χρησίμευε ως χώρος αποθήκευσης. Στον πρώτο όροφο έμενε η οικογένεια τους χειμερινούς κυρίως μήνες και εκεί υπήρχε και η κουζίνα, ενώ στο δεύτερο όροφο, ο οποίος είχε πολλά παράθυρα και ήταν πιο φωτεινός, έμεναν τους καλοκαιρινούς μήνες και εκεί δέχονταν τους επισκέπτες. Τα αρχοντικά που αναπαλαιώθηκαν με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, διατηρούν αναλλοίωτη την εξωτερική τους εμφάνιση. Το εσωτερικό τους έχει δεχτεί μετατροπές, καθώς όλα πια τα αρχοντικά λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες.

Σήμερα στην πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στη σκιά που σας προσφέρουν τα αιωνόβια πλατάνια, να δροσιστείτε με το νερό της λιθόκτιστης κρήνης και να ακολουθήσετε ένα από τα λιθόστρωτα μονοπάτια της για να εξερευνήσετε το χωριό και τη γύρο περιοχή.

Η Βυζίτσα, λόγω της «στρατηγικής» της θέσης στο κέντρο του Πηλίου, επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν τόσο το βουνό, όσο και τη θάλασσα. Μπορούν είτε να εξορμούν στις χιονισμένες πλαγιές και να επιδίδονται σε χειμερινές δραστηριότητες είτε να «κατηφορίζουν» στις υπέροχες παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού, ενώ για τους λάτρεις της πεζοπορίας έχει να προσφέρει μοναδικές διαδρομές.

Η Βυζίτσα με την αρχοντιά και την ιστορία της, ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία καθώς είναι στολισμένη με τα πιο όμορφα αρχοντικά παραδοσιακά κτίρια και προσφέρει μια εξαιρετική αίσθηση στους επισκέπτες. Στον αέρα πλανιέται κάτι από αρχοντιά, βαθιά καλλιέργεια, ιστορία, σοφία. Ένα πανέμορφο χωριό σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με αρχοντικά αιώνων, που προβάλλουν επιβλητικά, δίνοντας μοναδική διάσταση στο χώρο.

Περπατήστε με την καρδιά σας…

Η «στρατηγική» θέση του χωριού στο κέντρο του Πηλίου επιτρέπει στους επισκέπτες του χειμώνα να εξορμούν στα υπόλοιπα λευκοστολισμένα χωριά και να επιδίδονται σε χειμερινές δραστηριότητες, ενώ το καλοκαίρι τους προτρέπει να «κατηφορίζουν» στις αμμουδερές παραλίες και να ασχολούνται με θερινά σπορ. Αν σας αρέσουν οι περίπατοι, μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορα μονοπάτια που ξεκινούν από την Βυζίτσα και οδηγούν σε ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Υπάρχει ένα παλιό μονοπάτι αποστάσεως 1 χλμ. περίπου, που καταλήγει στο σταθμό του γνωστού ατμοκίνητου τρένου, του Μουντζούρη, στις Μηλιές. Ακολουθώντας ένα άλλο μονοπάτι 8 χλμ. περίπου, που περνάει μέσα από το δάσος, θα συναντήσετε την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, αμέσως μόλις περάσετε τη γραφική ρεματιά.

Συνεχίζοντας θα βρεθείτε στον παραδοσιακό οικισμό Αργυρέικα και θα καταλήξετε στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καλά Νερά. Και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει ένα μονοπάτι που διασχίζει το δάσος και καταλήγει στο Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα, από όπου μπορείτε να συνεχίσετε για τον εντυπωσιακό Μυλοπόταμο. Υπάρχει ακόμα ένα μονοπάτι που οδηγεί στα Χάνια και τις Αγριόλευκες, αυτή η διαδρομή όμως μπορεί να γίνει μόνο με οδηγό.

Ακόμη μπορείτε να επιδοθείτε σε σκι, snowboarding και ορειβατικό σκι στην περιοχή Αγριόλευκες που απέχει περίπου 25 χλμ. από το Βόλο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες διαθέτει τέσσερις πίστες -και πίστα αρχαρίων- συνολικού μήκους 5.000 μέτρων αλλά και κολύμπι σε κάποια από τις όμορφες παραλίες του Πηλίου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξιοθέατα

Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα σκιερά πλατάνια και τη λιθόκτιστη κρήνη αποτελεί μια ανάσα για τον οδοιπόρο και δροσιά, αλλά και καταφύγιο, για την απόλαυση μιας γαστριμαργικής πανδαισίας.

Εξερευνώντας το χωριό με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, θα ανακαλύψετε τα πέτρινα τρίπατα αρχοντικά, τις σκεπαστές βρύσες με το δροσερό νερό με τα περίτεχνα σκαλίσματα τους και τις εκκλησιές με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες.

Όταν έρθετε στην Βυζίτσα, μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που έχει χτιστεί το 1789, και την τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που έχει χτιστεί το 1725 και δεσπόζει στο καρδιά του χωριού.

Πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα

Το χωριό, εκτός από την παραδοσιακή του μορφή στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, έχει διατηρήσει και τα πατροπαράδοτα ήθη, έθιμα και αξίες.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη Βυζίτσα, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, όπως το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου, της Παναγίας στις 15 Αυγούστου και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου, με ιδιαίτερο γνώρισμα τη διανομή της νόστιμης και παραδοσιακής φάβας σε επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Όλοι είναι καλοδεχούμενοι να συμμετάσχουν στις γιορτές, με την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια, να χορέψουν, να πιούν και να γευτούν τα ντόπια φιλέματα.

Οι εκκλησίες του χωριού

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι τρίκλιτη βασιλική του 18ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ξυλόγλυπτος άμβωνας και οι πανέμορφες αγιογραφίες.

Η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου Βυζίτσας βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Βυζίτσα σε υψόμετρο 480 μέτρων. Η επιγραφή που υπάρχει πάνω από την πόρτα του καθολικού μαρτυρά την χρονολογία ανέγερσης του καθολικού. Συγκεκριμένα στην εγχάρακτη επιγραφή διαβάζουμε «ΕΝΕΤΙ 1797 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20 ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝIΟΥ 6».

Το καθολικό βρίσκεται στο κέντρο του χώρου. Είναι τρίκλιτη βασιλική με θόλο και η στέγη του είναι καλυμμένη με πλάκες Πηλίου. Στο νοτιοδυτικό άκρο της Mονής υπάρχει παλιό λιθόκτιστο κτίσμα που στέγαζε τα κελιά των μοναχών. Το 1898 προστέθηκε νάρθηκας στη δυτική πλευρά του καθολικού. Εκατέρωθεν της εισόδου του διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τοιχογραφίες, ενώ το τέμπλο του καθολικού κοσμείται από εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης, στις οποίες κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα και τα φυτικά θέματα.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου