ΤΑΞΙΔΙΑ

ΚΑΒΑΛΑ: Μια πόλη με ιστορία αιώνων

καβαλα-μια-πόλη-με-ιστορία-αιώνων-147634

Οι αστικές και φυσικές ομορφιές της Καβάλας, αλλά και τα αξιοθέατά της, την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της χώρας. Μια από τις ομορφότερες και γραφικότερες πόλεις της χώρας μας, εξαιτίας της μοναδικής της φυσιογνωμίας, της προνομιακής τοποθεσίας της, αλλά και της ζεστής και φιλικής της ατμόσφαιρας, η Καβάλα αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά και ορμητήριο για διάφορες εκδρομές (π.χ. στη Θάσο ή στο Δέλτα του Νέστου).

Είναι μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, μετά την Θεσσαλονίκη, κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο», με μοναδική θέα στη θάλασσα. Η συνύπαρξη των νεοκλασικών, των παραδοσιακών και των σύγχρονων σπιτιών, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, τα όμορφα τοπία που προσφέρονται για περιηγήσεις στη φύση και τα ιστορικά μνημεία, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό.

Το εντυπωσιακό κτήριο- μικρογραφία ουγγρικού πύργου, στη νέα πόλη της Καβάλας, κτίστηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog και το 1937 αγοράστηκε από το δήμο Καβάλας για να στεγάσει το Δημαρχείο της πόλης.

Στην Καβάλα λειτουργεί επίσης αρχαιολογικό μουσείο -με αντιπροσωπευτικά μνημεία από την ευρύτερη πολιτιστική ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης – που λειτουργεί παράλληλα και ως μουσείο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, μουσείο καπνού και δημοτικό λαογραφικό μουσείο.

Το μεσαιωνικό υδραγωγείο της πόλης, οι «Καμάρες», όπως ονομάζεται, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Καβάλας, το οποίο δέχτηκε από πολύ νωρίς επιδιορθώσεις και εκτεταμένες επισκευές κατά την Οθωμανοκρατία, ιδιαίτερα στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και Νομοθέτη (1530 μ. Χ. περίπου) και σώζεται έως σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Γεωγραφικά βρίσκεται σε μια θέση που ουσιαστικά χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη.

Η παλιά πόλη και το κάστρο
Στην παλιά πόλη ή αλλιώς συνοικία της Παναγίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κτίρια, πλακόστρωτα δρομάκια και μνημεία, όπως το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που χτίστηκε το 1817, από τον Μεχμέτ Αλή, χρησιμοποιήθηκε ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο και αποτελεί σήμερα ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Σε όλο το μήκος της οδού Θ. Πουλίδου, υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καφέ, ενώ κατευθυνόμενοι προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγίας, θα δείτε το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας, που λειτουργεί επίσης ως καφέ με πανοραμική θέα. Δίπλα από το σπίτι, είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, δώρο των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στους Καβαλιώτες, ενώ στο τέλος της Χερσονήσου της παλιάς πόλης, βρίσκεται ο φάρος, σε ένα σημείο που ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες.

Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το φρούριο της Καβάλας, που κτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα, στηριζόμενο σε θεμελίωση Βυζαντινής περιόδου και δέχτηκε αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Στο υπαίθριο θέατρό του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ σωζόμενα τείχη της ακρόπολής του υπάρχουν σε πολλά μέρη της παλιάς πόλης.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην παλιά πόλη της Καβάλας με αυτοκίνητο, με τα πόδια αλλά και δωρεάν με το τρενάκι του Δήμου Καβάλας.

Το λιμάνι

Το λιμάνι της Καβάλας έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η χερσαία ζώνη του είναι το κεντρικό σημείο για την ψυχαγωγία και για την τουριστική δραστηριότητα, ενώ από τον Οκτώβριο του 2002 η εμπορική κίνηση μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ν. Καρβάλης «Φίλιππος Β’».

Αρχιτεκτονική

Περίπου τα μισά από τα παλιά σπίτια της Παναγίας κατεδαφίστηκαν ή κατέρρευσαν από την εγκατάλειψη μετά τον πόλεμο, για να κτιστούν στη θέση τους νέα. Η πολιτεία δεν έδειξε ούτε δείχνει σχεδόν καμία μέριμνα για όσα διατηρήθηκαν. Τα περισσότερα από τα σπίτια μπορούν να ενταχθούν σε μια κύρια ομάδα, με τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε στα Βαλκάνια και σ’ όλη την επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στη διάρκεια της αναστήλωσης του μνημείου του Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκε αυθεντικό μολύβι για τους παλιούς τρούλους -και η συντήρησή του είναι μια διαρκής… προσπάθεια. Είναι κτισμένα από οικοδομικές συντεχνίες μαστόρων από τη Δυτική Μακεδονία, Ηπειρωτών και Αλβανών. Σε μια δεύτερη κατηγορία ανήκουν ορισμένα αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά και μπαρόκ στοιχεία, κατοικίες της οθωμανικής αριστοκρατίας της επαρχίας. Στα σπίτια της τρίτης ομάδας, κτισμένα μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, είναι εμφανής ο αστικός χαρακτήρας. Μια τέταρτη ομάδα σπιτιών συνδυάζει τον οθωμανικό νεοκλασικισμό και το μπαρόκ. Μια πέμπτη ομάδα αποτελούν λίγα σπίτια κτισμένα μετά το 1900, με εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά και ελάχιστα με νεοκλασικά στοιχεία.
Οι παραλίες

Παρότι σύγχρονο αστικό κέντρο, η Καβάλα διαθέτει χώρους για ανάπαυση, διαδρομές πεζοπορίας, αλλά και πολυάριθμες παραλίες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν «γαλάζια σημαία». Μάλιστα, είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που μέσα στον πολεοδομικό της ιστό διαθέτει 4 οργανωμένες παραλίες.

Στην ανατολική πλευρά του νομού βρίσκεται η παραλία της Κεραμωτής, ενώ στην πόλη, από τα ανατολικά συναντάμε το Περιγιάλι, στο κέντρο την παραλία της Ραψάνης και στα δυτικά την Καλαμίτσα, το Μπάτη και την Τόσκα και το Παληό. Στα δυτικά του νομού υπάρχουν ακόμη περισσότερες παραλίες, η μια πιο όμορφη από την άλλη: η Νέα Ηρακλείτσα, η Νέα Πέραμος, οι Αμμόλοφοι, η Αλμύρα, η Σαρακήνα, η Ακτή Κάρυανης η ακτή Οφρυνίου και πολλοί άλλοι μικροί κολπίσκοι.
Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας στην πόλη επιλέξτε από τα καταλύματα του καταλόγου που διαθέτει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας: www.kavalagreece.gr. Το σίγουρα πάντως είναι ότι θα βρείτε πολύ προσιτές τιμές και ποικιλία καταλυμάτων.

Τι θα φάτε

Στο κέντρο της Καβάλας, μπορεί κανείς να γευτεί γαργαλιστικά μεζεδάκια και ολόφρεσκα θαλασσινά στις γραφικές ταβερνούλες. Δοκιμάστε ελληνικές και διεθνείς γεύσεις στα διάφορα εστιατόρια. Φυσικά, το λιμάνι της Καβάλας είναι ξακουστό για τα ψάρια και τα θαλασσινά που καθημερινά φέρνουν στα τραπέζια τα καΐκια και οι τράτες των ντόπιων ιχθυοπαραγωγών. Η γευστική πρόταση στον γραφικό Πλαταμώνα, είναι η βραστή γίδα, ενώ στο χωριό της Λεκάνης δοκιμάστε νοστιμιές με βάση την πατάτα. Μαζί με τον γαστρονομικό πλούτο η περιοχή θεωρείτε… μεθυστική, χάρη στο καλό της κρασί, μην φύγετε από την Καβάλα πριν δοκιμάσετε τα υπέροχα κρασιά της.

Τι θ’ αγοράσετε

Φεύγοντας από το νομό Καβάλας, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μερικά από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του τόπου. Πρώτοι και καλύτεροι είναι οι κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης με ολόκληρο αμύγδαλο και τα σιροπιαστά που φτιάχνονται στην περιοχή με συνταγές που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το κρασί, το τσίπουρο και το ουζάκι που θα προμηθευτείτε από τα οινοποιεία της περιοχής. Τα υφαντά και τα κεραμικά αν εκδράμετε προς τη Θάσο, τις αγιογραφίες από την Καβάλα.

Πώς να φτάσετε

Η Καβάλα απέχει από την 680χλμ και 165 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε οδικώς ή αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Μ. Αλέξανδρος της Χρυσούπολης, μόλις 20 χλμ. από την πόλη της Καβάλας.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας : 2510 292000, 2510 830260
Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Καβάλας : 2510 622246
Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας: 2510 223716, 2510 224967
Δήμου Καβάλας : 2510 221952

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου