ΤΑΞΙΔΙΑ

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ Τόπος γαλήνης και ομορφιάς

λιμνη-κερκινη-τόπος-γαλήνης-και-ομορφ-14223

Σήμερα στη λίμνη εκτός από κλασική βαρκάδα γίνεται κωπηλασία με καγιάκ, περιηγήσεις με άλογα και ποδηλασία σε επιλεγμένες διαδρομές.

Εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της λεκάνης των Σερρών, στα νότια έρχεται σε επαφή με τον ορεινό όγκο των Κρουσίων, ενώ στα βόρεια υψώνεται το κατάφυτο με οξιές και έλατα τείχος του Μπέλες Η Κερκίνη, στη σημερινή της μορφή, είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στον Στρυμόνα. Στην περιοχή όμως προϋπήρχε υδροβιότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πολλών σπάνιων πουλιών.

Είναι μάλιστα μία από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας όπου εκτρέφονται ακόμη νεροβούβαλοι. Πρόκειται για έναν από τους 10 υγρότοπους διεθνούς σημασίας της χώρας μας (υγρότοπος Ραμσάρ), ενώ έχει ενταχθεί και στο Δίκτυο Φύση 2000, καθώς φιλοξενεί είδη και οικοτόπους Κοινοτικής Σημασίας, βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Παραποτάμιο δάσος Η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της λεκάνης των Σερρών. Στα νότια έρχεται σε επαφή με τον ορεινό όγκο του Δύσωρου ή Κρουσίων, ενώ στα βόρεια υψώνεται το κατάφυτο με οξιές και έλατα τείχος του Μπέλες, το όρος Κερκίνη. Στα δυτικά βρίσκεται το Μαυροβούνι. Στο ΒΑ τμήμα της λίμνης, στις εκβολές του Στρυμόνα, υπάρχει το παραποτάμιο δάσος, που αποτελεί τον κυριότερο τόπο τροφής και φωλιάσματος πολλών σπάνιων πουλιών, καθώς και τόπο αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών.

Εως πριν από λίγα χρόνια συναντούσαμε πολλά είδη δένδρων όπως ιτιές, άμορφα, φράξους, αρμυρίκια, κ.ά., που έδιναν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο. Εξαιτίας της συνεχούς κατάκλυσης, σήμερα έχουν απομείνει κυρίως ιτιές. Η έκταση του δάσους μειώθηκε από 7.000 στρέμματα το 1980 σχεδόν στο μισό και αν εξακολουθήσει να πλημμυρίζει με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εξαφανισθεί εντελώς.

30 είδη ψαριών και 300 είδη πουλιών Σπουδαία είναι η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης-Στρυμόνα έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών, τα περισσότερα από τα οποία είναι αυτόχθονα. Η λίμνη έχει αρκετά είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, όπως ο κυπρίνος (γριβάδι) και η πεταλούδα και παρουσιάζει αξιόλογη αλιευτική παραγωγή.

Μετά την κατασκευή του νέου φράγματος το 1982, εξαφανίστηκαν από τη λίμνη το χέλι και ο γουλιανός, ενώ μειώθηκε πολύ ο αριθμός των κυπρίνων. Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση.

Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, κυνηγογέρακας, ο νανόκυκνος κ.ά.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο στικταετός κ.ά. Μερικά είδη όμως, όπως ο θαλασσαετός και ο σταυραετός, ο καλαμοτριλιστής και ο καλαμόκιρκος δεν φωλιάζουν πια εδώ, εξαιτίας των αλλοιώσεων στους χώρους φωλιάσματός τους. Ανάλογα με την παροχή του ποταμού και το άνοιγμα και κλείσιμο του φράγματος, παρατηρείται μεγάλη αυξομείωση της στάθμης του νερού που φτάνει τα 5,5 μέτρα.

Αντίστοιχη είναι και η αυξομείωση της έκτασης της λίμνης που κυμαίνεται από 55.000 έως 75.000 στρέμματα περίπου. Η στάθμη της λίμνης από τον Ιανουάριο υψώνεται και φθάνει στο μέγιστο ύψος της τον Μάιο, προκειμένου να αποταμιευθούν ικανές ποσότητες νερού για την άρδευση των χωραφιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Εχει τη μεγαλύτερη σε έκταση υδάτινη περιοχή της Ελλάδας που καλύπτεται από νούφαρα. Γύρω από τη λίμνη ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών της Ελλάδας (500 περίπου).

Είναι μοναδική η συνύπαρξη ψαράδων και πελεκάνων και η χειμερινή εικόνα των ψαράδων που τα ταϊζουν. Στο χωριό Λιθότοπος Το χωριό Λιθότοπος είναι ημιορεινό, χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, στους πρόποδες των Κρουσίων, δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα και στη νότια άκρη της λίμνης, με φανταστική θέα, καθώς μπροστά του ξεδιπλώνεται μια εικόνα μαγική, όπου νερό και φύση σε μια τέλεια αρμονία συνθέτουν μοναδικές εικόνες στα μάτια του επισκέπτη. Για το χωριό, όλα ξεκίνησαν το 1922 όταν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή 85.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τουρκοκρατούμενη, για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, μεταφέροντας ήθη, έθιμα, παράδοση και συνήθειές τους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα. Ομως παρά τις δύσκολες καταστάσεις της φτώχεας, της ελονοσίας, του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου οι κάτοικοι κατάφεραν να αναδείξουν τον τόπο σε μια βιώσιμη και οργανωμένη κοινωνία.

Παραλίμνιες διαδρομές

Στο δυτικό της τμήμα είναι ασφάλτινη και οδηγεί στο χωριό Κερκίνη, ενώ η ανατολική έχει βατό χωματόδρομο και είναι ασύγκριτα ωραιότερη Γύρω από τη λίμνη, υπάρχουν δύο διαδρομές. Στο δυτικό της τμήμα είναι ασφάλτινη και οδηγεί στο χωριό Κερκίνη.

Οι εικόνες είναι μοναδικές και σπάνιες. Στην ατάραχη επιφάνεια του νερού, καθρεφτίζεται το Μπέλες με τις χιονισμένες κορφές του, που αγγίζουν τα 2.031μέτρα. Στο βάθος, ένα μεγάλο κοπάδι πελεκάνοι, τσακώνονται για λίγα ψάρια. Πιο κει, φλαμίνγκο τα παρατηρούν αδιάφορα. Αγελάδες βόσκουν αμέριμνα δίπλα στις όχθες και λίγο πιο μέσα, μια ντουζίνα πάπιες οργώνουν με τον χαρακτηριστικό τους τρόπο το νερό. Παντού ησυχία. Κι όμως, έχει τόση ζωή εδώ γύρω.

Η ανατολική παραλίμνια διαδρομή, είναι κατά την άποψή μου ασύγκριτα ωραιότερη. Βατός χωματόδρομος και από Ι.Χ. προσφέρει απλόχερα μοναδικές εικόνες από τη λίμνη αλλά και το εγγύς περιβάλλον. Περιηγήσεις με άλογα, πεζοπορία, ποδηλασία Αρχικά οι περιηγήσεις στη λίμνη περιορίζονταν σε πρωινές βαρκάδες που συνδυάζονταν με περιβαλλοντική ενημέρωση.

Ωστόσο, το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αρκετός λόγος για να επεκταθούν οι δραστηριότητες. Σήμερα, εκτός από την κλασική βαρκάδα και την κωπηλασία με καγιάκ, γίνονται περιηγήσεις με άλογα, ποδηλασία σε επιλεγμένες διαδρομές και πεζοπορία στις όχθες – μόνο κατά την περίοδο που τα νερά της λίμνης είναι χαμηλά, δηλαδή από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Εκτός από τον «Οικοπεριηγητή», στην περιοχή δραστηριοποιείται και η εταιρεία «Ιχνηλάτης», η οποία ειδικεύεται στις διαδρομές με άλογα, αλλά οργανώνει και διαδρομές με τζιπ.

Που θα μείνετε

Οι επιλογές είναι πολλές και ο επισκέπτης στη Λίμνη Κερκίνη μπορούν να επιλέξουν πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια με τζάκι και τζακούζι, σουίτες και ξύλινα σπίτια, όλα με εύκολη πρόσβαση στη λιμνη κερκινη τα οποία φημίζονται το προστατευόμενο περιβάλλον του.

Η διαμονή στη Λίμνη Κερκίνη θα σας μείνει αξέχαστη αφού η περιοχή διαθέτει μια πληθώρα δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού όπως ιπασσία, μασάζ από χειροπρακτικούς, πεζοπορίες στα δάση της περιοχής και δίπλα στη λίμνη κερκίνη και βαρκάδα με τις πλάβες τις βάρκες της λίμνης κερκίνης, κλπ.

Τι θα φάτε

Δεν θα φύγετε, αν πρώτα δεν δοκιμάσετε τυροκομικά και γαλακτοκομικά βούβαλου. Και πάνω από όλα, καβουρμά, που βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή συντήρησης κρεάτων, μέσα σε κιούπια, που την έφεραν στην περιοχή της Κερκίνης οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Τι να ψωνίσετε

Aπό την πρωτεύουσα του νομού, φυσικά ακανέδες, το πιο διάσημο γλύκισμα των Σερρών. Oι ακανέδες είναι ένα είδος λουκουμιού, που παρασκευάζεται από φρέσκο βούτυρο. Στην Κερκίνη θα βρείτε κρέας και προϊόντα από βουβάλι, στη Βροντού νοστιμότατες πατάτες, ενώ γενικά στον νομό θα βρείτε καλά γαλακτοκομικά και ούζο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Πετριτσίου 2323028410

Δήμος Κερκίνης 2327028010

Δήμος Ηράκλειας 2325028300

Δήμος Σιδηροκάστρου 2323028051

Κοινότητα Προμαχώνα 2323041201

Κοινότητα Αγκίστρου 2323041296

Αστυνομικό τμήμα Ηράκλειας 2325022100

Αστυνομικό τμήμα Σιδηροκάστρου 2323023333

Πυροσβεστικό κλιμάκιο Α. Πορόια 2327051109

Πυροσβεστική Υπ. Σιδηροκάστρου 2323024907

Ταξί Ροδόπολης 2327022776

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου