ΤΟΠΙΚΟ

Από την κερκίδα στο… χορτάρι

από-την-κερκίδα-στο-χορτάρι-577870

Το ενδιαφέρον από κορίτσια και γονείς του Βελεστίνου έδωσε το ερέθισμα στις ιθύνοντες του Ρήγα Φεραίου ώστε να επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός γυναικείου τμήματος στις ακαδημίες του συλλόγου. Λίγους μήνες μετά, τα κορίτσια που στήριζαν μόνο από την κερκίδα τις προσπάθειες των κυανόλευκων, πάτησαν… χορτάρι και άρχισαν τις πρώτες τους προπονήσεις με όρεξη και ζήλο για να εξασκηθούν σε κάτι που πριν λίγο καιρό φάνταζε… αδύνατο.

Σημαντικός παράγοντας στην τελική υλοποίηση του σχεδίου ήταν η βοήθεια του διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου του Βελεστίνου, Βασίλη Τσέκου αλλά και πολλών γονέων. Η πρώτη επαφή έγινε με μία μητέρα του συγκεκριμένου σχολείου και σε συνεργασία με τον διευθυντή, τα κορίτσια «αγκάλιασαν» τη νέα προσπάθεια και έγιναν ενεργό μέλος της.

Τα 15 πρώτα κορίτσια που γράφτηκαν στο τμήμα προπονούνται από την περασμένη Τρίτη στο Δημοτικό Στάδιο του Βελεστίνου, υπό τις οδηγίες του Λάκη Μπακάλη αλλά και τριών παικτών της πρώτης ομάδας, του Χρήστου Σπάθη, του Δημήτρη Ρηγίνου και του Γιώργου Χατζή. Πρόκειται για κορίτσια ηλικίας 10 με 16 ετών που έπιασαν την ευκαιρία από τα… μαλλιά και άρχισαν να μαθαίνουν τα πρώτα μυστικά του ποδοσφαίρου μέσα από την έμπειρη ματιά των προπονητών τους. Παράλληλα, όταν σε βάθος χρόνου, το επίπεδό τους είναι το επιθυμητό, στόχος είναι να κατέβουν και σε πρωτάθλημα.

Τα λόγια των προπονητών

Οι τέσσερις προπονητές της ακαδημίας των κοριτσιών, Λάκης Μπακάλης, Χρήστος Σπαθής, Δημήτρης Ρηγίνος και Γιώργος Χατζής μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γι’ αυτή τη νέα προσπάθεια.

Ο τεχνικός των Βελεστινιώτων, Λάκης Μπακάλης τόνισε: «Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα για το Βελεστίνο. Κάθε χρόνο ο Ρήγας ξεκινάει και κάνει κάτι που κλέβει την παράσταση. Έδωσαν ένα ερέθισμα τα κορίτσια, υπήρξε ανταπόκριση, με χαρά το δεχτήκαμε όλοι. Δεν είναι μόνο το ότι κάνουμε ένα κορίτσι να ενδιαφερθεί για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, αλλά και το ότι μέσα από μία ομάδα μπορούμε να πλάσουμε έναν πειθαρχημένο χαρακτήρα. Υπάρχει κοινωνικός σκοπός. Πρόκειται για κορίτσια που θα βρουν διαφυγή στον αθλητισμό».

Ο αρχηγός της πρώτης ομάδας, Χρήστος Σπαθής, που προπονεί και τα κορίτσια, ανέφερε: «Είναι μία όμορφη παρέα και μία μεγάλη ευκαιρία για άθληση. Συνέχεια γράφονται κορίτσια κι αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Εμείς από την πλευρά μας ως προπονητές θέλουμε να βοηθήσουμε τα κορίτσια όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι μία καινούργια προσπάθεια για την περιοχή και τους δίνει μία ακόμα διέξοδο. Το βλέπουμε πολύ θετικά. Υπάρχει όμως δυσαναλογία στις ηλικίες κι έτσι περιμένουμε το επόμενο διάστημα να έρθουν κι άλλα κορίτσια για να δημιουργήσουμε δύο ηλικιακά γκρουπ».

Ο Δημήτρης Ρηγίνος, επεσήμανε: «Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και βοήθεια από τους γονείς. Υπάρχει θέληση, οργάνωση και θα μπουν οι βάσεις ώστε στο μέλλον τα κορίτσια να καταφέρουν να αγωνιστούν και σε πρωτάθλημα, όταν οι ηλικίες το επιτρέπουν. Είναι ωραία εμπειρία και για τους προπονητές και το να βλέπεις παιδιά στο γήπεδο είναι πολύ σημαντικό και ειδικά κορίτσια. Είναι το μέλλον».

Τέλος, ο Γιώργος Χατζής, από την πλευρά του, τόνισε: «Είναι μία καινούργια προσπάθεια που έχει αγκαλιαστεί όμως από τα κορίτσια της περιοχής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ξεκινήσαμε σιγά – σιγά και πιστεύω πως τελικά θα δημιουργήσουμε κάτι καλό. Θα προσπαθήσουμε να το οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα δημιουργούνται, όπως π.χ. τις ηλικίες των κοριτσιών που δεν μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε γκρουπ, αλλά με τον καιρό θα το λύσουμε».

Το μέλλον του Ρήγα

Φυσικά, η δημιουργία του γυναικείου τμήματος δεν ήταν… κεραυνός εν αιθρία. Είναι το επιστέγασμα της μεγάλης και μεθοδευμένης προσπάθειας των ανθρώπων του Ρήγα Φεραίου να δουλέψουν οργανωμένα στον τομέα των ακαδημιών. Συγκεκριμένα, οι Βαγγέλης Περδίκης, Γιάννης Μαυροκέφαλος και Γιώργος Καρτσώνας έριξαν μεγάλο βάρος στις ακαδημίες και κατάφεραν να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, πέρυσι οι ακαδημίες των αγοριών απαριθμούσαν 35 με 40 άτομα, ενώ φέτος βρίσκονται συνολικά περί τα 85 (αγόρια – κορίτσια), σε διάφορα ηλικιακά γκρουπ.

Παράλληλα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου, Κώστας Γρηγοριάδης, που βρίσκεται στο προπονητικό επιτελείο της πρώτης ομάδας του Ρήγα, προσέφερε τις υπηρεσίες του στο σύλλογο και με άλλο τρόπο, καθώς πρότεινε πρόγραμμα προπόνησης στις ακαδημίες και τι θα πρέπει να κάνει κάθε γκρουπ, προκειμένου τα μέλη του να έχουν την επιθυμητή εξέλιξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου