ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία ο Παρασκευάς

στην-τελική-ευθεία-ο-παρασκευάς-435000

Για τη μάχη των τριών αψίδων από το Λονδίνο ως το Παρίσι

Ο Βολιώτης υπεραθλητής Λευτέρης Παρασκευάς προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς ενόψει του τριάθλου των 463,5 χιλιομέτρων που θα κάνει από το Ντόβερ μέχρι το Καλέ.

Ο αγώνας αυτός είναι και ο τελευταίος σε μια σειρά και τα έσοδα από τις δωρεές θα διατεθούν στους συλλόγους «Περπατώ» και στην «ΕΛΕΠΑΠ Βόλου».

Η διαδρομή αρχίζει από την Mαρμάρινη αψίδα του Λονδίνου με τερματισμό στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, μέσα από 140 χλμ. τρέξιμο, 33,8 χλμ. κολύμπι (ο διάπλους της Μάγχης είναι άθλος από μόνος του) και 289,7 χλμ. ποδηλασία.

Ο αθλητής της Νίκης Βόλου στο πόλο ανέφερε σχετικά με την προετοιμασία του:

«Οι ημερομηνίες που θα μπορούσα να ξεκινήσω τη δοκιμασία βάσει συνθηκών είναι από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου. Αυτές οι ημερομηνίες έχουν σχέση με το κολύμπι στη Μάγχη και με τον καιρό που θα βρω εκεί.

Οι καλύτερες συνθήκες που θα μπορούσα να έχω στο διάπλου της Μάγχης, είναι να έχω τον ήλιο από πάνω και η θερμοκρασία να είναι από 16 βαθμούς και άνω. Ακόμα και ένας βαθμός διαφορά είναι τεράστια αλλαγή μέσα στο νερό. Το σύνηθες όταν κολυμπάς στη Μάγχη είναι να μπεις με μικρό κυματισμό, ενώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί με τα ρεύματα γιατί δεν έχω ξανακάνει κάτι αντίστοιχο.

Υπολογίζω το εγχείρημα να πάρει 12 με 13 ώρες κολύμπι αν πάνε όλα καλά. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες όπως να έχει ομίχλη, όπου σταματάνε αυτομάτως τον αγώνα, ενώ απαγορεύεται διά ροπάλου να ακουμπήσεις έστω και με το μικρό σου δαχτυλάκι το σκάφος ασφαλείας. Θα κυνηγήσω το ρεκόρ διαδρομής, αλλά τίποτα δεν είναι απλό».

Αναφορικά με το στόχο του, τις δυσκολίες, το φαγητό και τους κινδύνους, επισήμανε: «Σκοπός μου είναι να ξεκινήσω το τρέξιμο από το Λονδίνο μια μέρα πριν το κολύμπι. Αφού τερματίσω το τρέξιμο σκοπός μου είναι να ξεκουραστώ 10-12 ώρες στο Dover και μετά να ξεκινήσω το διάπλου. Αν ισχύει ό,τι και στην Ελλάδα, λογικά τις πρώτες πρωινές ώρες τα νερά θα είναι γαλήνια και ιδανικά για να ξεκινήσω.

Οταν με το καλό φτάσω απέναντι, κάτι που το υπολογίζω στις 12 με 13 ώρες, αν διεκδικώ ακόμα το ρεκόρ, θα ξεκουραστώ μόνο 2-3 ώρες και θα φύγω για ποδήλατο. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσω το ποδήλατο στις 11 το βράδυ, μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου. Το κολύμπι είναι ο ρυθμιστής όλου του αγώνα.

Τα δύσκολα κομμάτια που πρέπει να προσέξω και δεν εξαρτάται από εμένα, είναι μετά το τρέξιμο που η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη και πρέπει να την επαναφέρεις σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο φόβος μετά το πρώτο 3ωρο – 4ωρο στη Μάγχη να αρχίσουν οι κράμπες, είναι υπαρκτός, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να πάθω υποθερμία και να σταματήσω την προσπάθειά μου. Σκοπός μου είναι να τρέξω με ένα χαλαρό ρυθμό περίπου στα πεντέμισι με έξι λεπτά το χιλιόμετρο για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα, ώστε να μην επιβαρύνω την καρδιά μου.

Αν είναι καλά τα πόδια μου μέχρι τότε θα ρίξω λίγο το ρυθμό και θα αρχίσω να τρώω φαγητό, υδατάνθρακες, ώστε να επανέλθουν οι μύες μου πιο γρήγορα, για να προλάβω να κάνω 3-4 γεύματα, να φουλάρω πριν μπω στη Μάγχη. Στη Μάγχη, επειδή έχω κάνει αρκετούς μεγάλους διάπλους, αν έχει κύμα και ρεύματα δεν μπορείς να σταματήσεις για να φας και τα γεύματά σου πρέπει να είναι του δευτερολέπτου, το πιο εύκολο είναι υδατάνθρακες σε υγρή μορφή. Μέχρι την πρώτη ώρα δεν θα φάω τίποτα και ύστερα ανά μισή ώρα θα σταματάω.

Στο ποδήλατο θα παίξει ρόλο το αν θα κυνηγάω το ρεκόρ (61 ώρες 27 ώρες) και η διατροφή μου εκεί, είναι ένα διαφορετικό κομμάτι. Το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα είναι να μπεις να κολυμπήσεις απέναντι μετά από τόσο τρέξιμο (140 χιλιόμετρα). Σε πονάνε όλα. Δεν μπορείς καν να κουνήσεις τα πόδια… Η υποστήριξή μου θα αποτελείται από έναν άνθρωπο που έχει αναλάβει την τροφοδοσία και το μασάζ, ενώ θα βρίσκονται μαζί μας και 3 κινηματογραφιστές για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ γύρω από τον άθλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου