ΑΛΜΥΡΟΣ

Με τα μάτια της ψυχής από τον Αλμυρό στη Βοστόνη ο Στέργιος Σιούτης

με-τα-μάτια-της-ψυχής-από-τον-αλμυρό-στη-33102

Εβδομήντα χρόνια πριν, ο Στέλιος Κυριακίδης χάρισε στον ελληνικό αθλητισμό μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του, όταν στο 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 1946 ήταν πρώτος, με τη νίκη του να αποτελεί το κύκνειο άσμα της επικράτησης στο κορυφαίο γεγονός, αθλητών εκτός Αμερικής – Καναδά.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Ανάλογες στιγμές φιλοδοξεί να ζήσει και ο κορυφαίος Βολιώτης Μαραθωνοδρόμος Στέργιος Σιούτης, ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απριλίου για τη Βοστόνη, για να συμμετάσχει τη Δευτέρα 18 Απριλίου στη γηραιότερη διοργάνωση του κόσμου, που θα αναβιώσει φέτος για εκατοστή εικοστή φορά. Συνοδοιπόρος στον αγώνα του τυφλού Στέργιου Σιούτη, που είναι γεννημένος στο Νεοχωράκι Αλμυρού το 1961 και συνοδός του θα είναι ο Βασίλης Πιπέρης, ενώ στη μεγάλη γιορτή θα λάβουν μέρος 70 αθλητές με προβλήματα όρασης και 70 με κινητικά προβλήματα.

Ο 55χρονος Στέργιος Σιούτης μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ για τη συμμετοχή του στην κορυφαία διοργάνωση, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του που ένα μεγάλο του όνειρο πραγματώνεται: «Το να τρέξω στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, για εμένα αποτελεί πρόκληση, προσωπικό στοίχημα ζωής. Είμαι αφοσιωμένος σε αυτό που αγαπώ και θέλω να κάνω: να τρέχω, να αισθάνομαι τη χαρά της συμμετοχής και να μοιράζομαι τις στιγμές αυτές, τις δύσκολες και επίπονες ώρες του αγώνα. Η Βοστόνη και η συμμετοχή μου στο Μαραθώνιο με γεμίζει ενέργεια και δύναμη».

Ο στόχος για τον πολύπειρο μαραθωνοδρόμο, που έχει λάβει μέρος σε 32 διοργανώσεις παγκοσμίως, με κορυφαία στιγμή τον τερματισμό του, το 2004 στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας είναι διπλός. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Στη Βοστόνη θέλω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και να δείξω σε όλους, ότι παρά την κρίση που βιώνουμε, ήμαστε δυνατοί και θα τα καταφέρουμε. Είναι σαν τον αγώνα που κάνω, δύσκολος αλλά η χαρά του τερματισμού είναι απερίγραπτη. Επιπλέον, προσωπικός μου στόχος είναι να βιώσω τη χαρά της συμμετοχής και την απόλαυση ενός καλού αγώνα, με αθλητές υψηλού επιπέδου. Πάνω από όλα θέλω η Ελλάδα, ο Βόλος, ο Αλμυρός να ακουστούν σε όλον τον κόσμο».

Ο τυφλός Βολιώτης Μαραθωνοδρόμος, ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του, περνά ένα μήνυμα, πολύ σημαντικό στις μέρες μας. Τα άτομα με αναπηρία, μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη κοινωνία και να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής, κάτι που αρκετοί ξεχνούν. Ο αγώνας ζωής του Στέργιου Σιούτη είναι η περίτρανη απόδειξη της δύναμης, της θέλησης, της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων. Εντυπωσιακός μάλιστα είναι και ο χρόνος με τον οποίο φεύγει για την Αμερική, με το όριο συμμετοχής να είναι 5 ώρες, κάτι που έχει κατά πολύ υπερβεί, έχοντας πρόσφατη καλύτερη επίδοση, από τον Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος το 2015, 3:50:08.

Τους ανθρώπους που έχουν σταθεί δίπλα του σε αυτήν του την προσπάθεια, αλλά και όσους τον στήριξαν στο δύσκολο αγώνα, μέχρι την τιμητική του συμμετοχή στο Μαραθώνιο της Βοστόνης ευχαριστεί ο Στέργιος Σιούτης, σημειώνοντας: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της Μητροπολιτικής Εκκλησίας της Βοστόνης, που προνόησαν για τη φιλοξενία μας, αλλά και τους Γιώργο Δούση, Παύλο Διακουμάκο, Φώτη Φωτόπουλο και Χρήστο Ψαρρά, που είναι πάντοτε δίπλα μου. Επιπλέον, το Βασίλη Πιπέρη, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στον κοινό μας στόχο, να κρατήσουμε «ψηλά» τη σημαία της Ελλάδας στη Βοστόνη. Άξια αναφοράς είναι και η χορηγία της εταιρίας New Balance Greece, χάρη στην οποία θα έχω μαζί μου ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα σετ σορτς και αθλητική φανέλα και 2 ζευγάρια κάλτσες αρίστης ποιότητας».

Ξεχωριστή μνεία τέλος κάνει ο Βολιώτης μαραθωνοδρόμος στους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν και στους οποίους αφιερώνει τη συμμετοχή του: «Με οδηγό το Στέλιο Κυριακίδη, που το 1946, σε μεταπολεμική περίοδο δόξασε την Ελλάδα, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο με τα τρόφιμα που τους δώρισε, θα ήθελα να αφιερώσω τη συμμετοχή μου σε έναν από τους σημαντικότερους αθλητές δρόμων μεγάλων αποστάσεων της δεκαετίας του ’40, τον Αθανάσιο Ραγάζο, αλλά και στον Παναγιώτη Κορδίστα».

Σημειώνεται ότι ο Στέργιος Σιούτης είναι μέλος του Αθλητικού Σωματείου Στίβου Τυφλών, αλλά και του Σωματείου Ατόμων με αναπηρία όρασης ΜΑΓΝΗΤΕΣ στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου