ΤΟΠΙΚΟ

Σκόραραν κατά της φτώχειας

σκόραραν-κατά-της-φτώχειας-170001

Την υπόσχεσή τους έκαναν πράξη ΑΕΚ και Εθνική Αστέγων στο φιλικό-γιορτή στο ΟΑΚΑ. Εξι γκολ πέτυχε η Ενωση (6-1) στέλνοντας μήνυμα κατά της φτώχειας και κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.

Στη βασική σύνθεση της Εθνικής Αστέγων αγωνίστηκαν ως βασικοί και οι πέντε Βολιώτες Ρομά, οι Αντώνης Ταφίλης (Πηλέας), Γιάννης Ζαρίφης (Σκόπελος), Νίκος Πετρόπουλος, Χρήστος Ασημάκης (Αρης Μελισσατίκων) και Αποστολής Μελέτης, με τον Ταφίλη μάλιστα να πετυχαίνει και το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης για τους τυπικά φιλοξενούμενους, ενώ με το περιβραχιόνιο του αρχηγού αγωνίστηκε ο Πετρόπουλος. Μάλιστα αύριο Πέμπτη η Εθνική Αστέγων θα φιλοξενηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενωση και Εθνική Αστέγων έβαλαν, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, γκολ (6-1) κατά της φτώχειας και κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο για τους κιτρινόμαυρους, που αντιμετώπισαν την αναμέτρηση ως ένα ακόμη παράσημο στην ιστορία τους. Τα τρία ήρθαν… μαζεμένα σε ένα τρίλεπτο, με τους Ανάκογλου (2) και Κορδέρο, ενώ το 4-0 έκανε στο 27ο λεπτό ο Βάργκας με τεχνικό πλασέ.

«Σβηστό» παιχνίδι από την Ενωση στο δεύτερο 45λεπτο. Ο Γκουστάβο Πογέτ ανακάτεψε την τράπουλα και κάπως έτσι συστήθηκε στον κόσμο της ομάδας ο 16χρονος Γιώργος Γιαννούτσος, που σημείωσε το 5ο γκολ στο 65ο λεπτό. Από την μεριά τους, οι παίκτες της Εθνικής Αστέγων είδαν τις προσπάθειές τους να δικαιώνονται στο 71’, όταν ο Ταφίλης ευστόχησε από την «άσπρη βούλα» και αποθεώθηκε από όλο το γήπεδο. Το τελικό σκορ έγραψε ο Φαγέ στο 87ο λεπτό.

Στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Πέτρος Φιλίππου (αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής) ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Γιώργος Καραγκούνης.

Το ματς

Με το πόδι μια στο γκάζι και μια στο φρένο ήταν η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ μόνο σαν αγγαρεία δεν αντιμετώπισαν το φιλικό και φρόντισαν να κάνουν τον κόσμο να το ευχαριστηθεί, αλλά με μέτρο σεβόμενοι τον αντίπαλο. Εχοντας μπει δυνατά, οι κιτρινόμαυροι είχαν ένα τρίλεπτο «φωτιά» (10-13’) πετυχαίνοντας τσακ-μπαμ τρία γκολ πρώτα με τον Ανάκογλου (2) κι εν συνεχεία με τον Κορδέρο.

Παρότι δεν είναι εύκολο να γίνει κριτική σε τέτοιου είδους ματς, οι παίκτες της ΑΕΚ αναπτύχθηκαν καλά κυρίως από τα δεξιά και την πλευρά του Βασιλαντωνόπουλου, ενώ θετική ήταν και η κυκλοφορία της μπάλας από τον άξονα, όπου ο Κορδέρο μοίραζε υποδειγματικά το παιχνίδι. Από την πλευρά της, η Εθνική Αστέγων ήταν εμφανές πως δεν μπορούσε να σταθεί αγωνιστικά κόντρα στον αντίπαλό της, όμως είχε κι αυτή κάποιες καλές στιγμές μπροστά από την εστία του Ντούνη με τον κόσμο που βρέθηκε στις κερκίδες να καταχειροκροτεί σε κάθε προσπάθεια.

Σαν μια δυνατή προπόνηση αντιμετώπισε η ΑΕΚ το δεύτερο 45λεπτο. Ο Γκουστάβο Πογέτ σκοπίμως είπε στους παίκτες του να ρίξουν στροφές κι έδωσε την ευκαιρία σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιαννούτσος που έκανε το 5-0 (65’), να πατήσουν το χορτάρι του ΟΑΚΑ.

Η καλύτερη στιγμή του ματς ήρθε στο 71ο λεπτό, όταν ο Ταφίλης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με πέναλτι στο 71ο λεπτό, σηκώνοντας όρθιο τον κόσμο για να χειροκροτήσει το γκολ της Εθνικής Αστέγων. Τα τελευταία λεπτά στο ματς-γιορτή βρήκαν και τον Φαγέ να βάζει το όνομά του στους σκόρερ (87’) και τον Κρισάντους να μένει «άσφαιρο», αφού όσες φορές προσπάθησε ο Ζαρίφης του είπε «όχι».

ΑΕΚ: Ντούνης, Βασιλαντωνόπουλος, Σβάρνας, Άρθο, Ντίντακ, Σιμόες, Κορδέρο, Ανάκογλου, Γιόχανσον, Μπαρμπόσα, Βάργκας.
Στο β’ ημίχρονο έπαιξαν: Βούρας, Τζανετόπουλος, Μαρκοπουλιώτης, Σβάρνας, Γιαννούτσος, Ανδρεόπουλος, Γροντής, Φαγιέ, Ανάκογλου, Βασιλαντωνόπουλος, Κρισάντους

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΤΕΓΩΝ: Ζαρίφης, Μελέτης, Γουαταρά, Σίτσα, Ασημάκης, Ντανιουγκό, Παπαπαναγής, Αγγελής, Ταφίλης, Πετρόπουλος, Μπέσου.

Πογέτ: «Ολοι ίσοι είμαστε»

Μήνυμα υπέρ της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων έστειλε ο Γκουστάβο Πογέτ. Ο τεχνικός της ΑΕΚ, μιλώντας μετά το τέλος του ματς – γιορτή κόντρα στην Εθνική Αστέγων, καταδίκασε κάθε μορφή ρατσισμού. «Είμαι χαρούμενος που είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χαρά στον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσά μας, απλώς κάποιοι έχουν την τύχη να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Ολοι είμαστε ίσοι», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου