ΤΟΠΙΚΑ

«Χρυσό» μέλι από τον Βόλο και τη Σκόπελο στο Τόκιο

χρυσό-μέλι-από-τον-βόλο-και-τη-σκόπελ-742259

Σημαντικές διακρίσεις εγγράφει στο ενεργητικό της η οικογένεια Σταματίου, που απέσπασε μια ακόμη πρωτιά, το χρυσό βραβείο ποιότητας για το βιολογικό της μέλι, στον διαγωνισμό OLYMP Awards 2018, κάνοντας παράλληλα ένα ακόμη εξαγωγικό βήμα στην κατεύθυνση της μακρινής Ιαπωνίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο θεσμός των OLYMP Awards, αφορά σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, αλλά και οίνου, συγκεντρώνει πλήθος συμμετοχών και το βραβείο που αποσπούν οι διακριθέντες, είναι ένα αξιόπιστο δείγμα ανωτερότητας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο πεδίο των εξαγωγών.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η μελισσοκομία με την επωνυμία «Κτήμα Σταματίου», μια οικογενειακή επιχείρηση με έτος ίδρυσης το 1953, στη Σκόπελο. Το χρυσό βραβείο ποιότητας που απέσπασε αποτελεί επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών του Γιώργου και του Δημήτρη Σταματίου, οι οποίοι συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησαν οι γονείς τους, Νίκος και Κική Σταματίου, πριν από έξι περίπου δεκαετίες. «Είναι μια επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Σταματίου, ο οποίος τονίζει ότι η τρίτη γενιά αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια έχει αποσπάσει ένα ακόμη σημαντικό βραβείο ποιότητας το 2012, σε διεθνή διαγωνισμό, που είχε πραγματοποιηθεί στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Βραβευμένο μέλι

Η παραδοσιακή οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση του Νίκου Σταματίου, με έδρα τη Σκόπελο και τον Βόλο, βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε, ένα βήμα κοντά σε συμφωνία με γνωστή εταιρεία διάθεσης προϊόντων στο Τόκιο. Το άνοιγμα της επιχείρησης στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, είναι ακόμη σημαντικό εξαγωγικό βήμα, καθώς το βιολογικό μέλι της οικογένειας έχει φτάσει μέχρι τη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αμερική, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, σε μικρότερες ποσότητες.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την παραγωγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα, δημιουργώντας νέα προϊόντα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Σταματίου, ο οποίος ανέφερε, παράλληλα, ότι το ζητούμενο στις αγορές του εξωτερικού είναι η πιστοποίηση και η ποιότητα των προϊόντων, με τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού να στρέφονται τόσο στο θυμαρίσιο μέλι, όσο και στο μέλι από πεύκο και έλατο.

«Σήμερα διαθέτουμε προϊόντα στο τουριστικό κοινό στη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες και σε συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Φιλοσοφία μας είναι «ένα βάζο τέλειο μέλι εποχής για όλους, σε κάθε τραπέζι» και σκοπός μας παραμένει η παραγωγή άριστου πιστοποιημένου βιολογικού μελιού. Δηλαδή αγνού μελιού χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση», επισημαίνει ο κ. Σταματίου. Ο ίδιος σημειώνει, παράλληλα, ότι «επιλέγουμε με προσοχή απόμακρα σημεία συλλογής μελιού, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων».

Πολλοί επισκέπτες της Σκοπέλου δεν παραλείπουν να προμηθευτούν μέλι από το υπερσύγχρονο εργαστήριο της οικογένειας, όπου πραγματοποιείται η διαδικασία εξαγωγής του προϊόντος από τις κηρήθρες, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, η συσκευασία.

Ιστορία 60 χρόνων

Η μελισσοκομική ιστορία της οικογένειας έχει ως αφετηρία ένα τυχαίο γεγονός, που αφηγείται ο Δημήτρης Σταματίου: «Ο πατέρας μου βρήκε πριν από 60 χρόνια ένα άγριο μελίσσι στο κτήμα του στη Σκόπελο, το μάζεψε, έκανε αναπαραγωγή, διάβασε για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τη μελισσοκομία και έτσι εξελίχθηκε».

Σήμερα η οικογένεια διατηρεί μελίσσια στο Νέο Κλήμα της Σκοπέλου και το Πήλιο, αναπτύσσοντας διαρκώς την παραγωγή και ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Από το 1953 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, ενώ όπως αναφέρει ο δευτερότοκος γιός της οικογένειας «υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, αρκεί να ξέρει κανείς τι θέλει και πως θα το πραγματοποιήσει. Χρειάζεται ειλικρίνεια, όραμα και στόχος».

Το στοιχείο που προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων καταναλωτών είναι «η ποιότητα του μελιού και η πλούσια γεύση του. Το δικό μας μέλι είναι βιολογικό, εξαιρετικής ποιότητας και καλής τιμής», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σημεία διάθεσης του μελιού είναι το πιστοποιημένο εργαστήριο της οικογένειας στο Νέο Κλήμα και σε όλα τα τοπικά καταστήματα διατροφής, το πρατήριο του Βόλου, που βρίσκεται στη Νέα Δημητριάδα (Ζωοδόχου Πηγής 67), στην τοπική βιολογική αγορά και σε επιλεγμένα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας παραμένει σταθερά στις προτεραιότητες της οικογένειας που γράφει τη δική της ιστορία, θέτοντας ως στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων στο μέλλον, με σταθερό σημείο αναφοράς την ποιότητα του μελιού, που έχει κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου