ΤΡΙΚΑΛΑ

Αναβιώνει το «Καβούκι», ένα από τα αρχαιότερα έθιμα

αναβιώνει-το-καβούκι-ένα-από-τα-αρχα-868537

Εκδηλώσεις στο Ζάρκο Τρικάλων για τη Διονυσιακή γιορτή, που κεντρίζει όλη τη Θεσσαλία

Στο Ζάρκο Τρικάλων, σήμερα, παραμονή των Φώτων και ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, μικροί και μεγάλοι θα αναβιώσουν το «Μπουλούκι» ή το λεγόμενο και αλλιώς «Καβούκι».

Ένα Διονυσιακό έθιμο που η ιστορία του χάνεται εκατοντάδες χρόνια πίσω και κάθε χρόνο κεντρίζει τα βλέμματα όλης της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του «καβουκιού», με τους νέους που συμμετέχουν στο έθιμο να στήνουν από πολύ νωρίς γλέντι στο σπίτι του «καβουκά» και με τις εκδηλώσεις να συνεχίζονται το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Cafe & Grill εξοχικό που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, όπου θα υπάρχει δημοτική ορχήστρα, άφθονο φαγητό και αλκοόλ.

Μετά το πέρας της πρωινής πανηγυρικής λειτουργίας, ανήμερα των Φώτων περίπου στις 10:30 πμ κάτοικοι και επισκέπτες θα παρακολουθήσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού το πρώτο μέρος του εθίμου. Εκεί που ο «διάβολος», με τον «καβουκά», τον «γιατρό» και τα «αραπάδες» θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους.

Το αποκορύφωμα της διήμερης αυτής εορτής, θα είναι το απόγευμα της Παρασκευής. Λίγο πριν δύση ο ήλιος) πλήθος κόσμου θα μαζευτεί ξανά στην κεντρική πλατεία του χωριού ώστε να χορέψει υπό τους ήχους του κλαρίνου και να παρακολουθήσει το κάψιμο του «καβουκιού», που σηματοδοτεί για τους Ζαρκινούς και επίσημα την έναρξη του νέου έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου