ΤΡΙΚΑΛΑ

Με επιτυχία το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα

με-επιτυχία-το-5ο-καραγκούνικο-αντάμωμ-754643

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά στη Θεσσαλία. Η πολιτισμική της διαχείριση», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και τον Δήμο Τρικκαίων, με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων (ΕΛΟΚ) και το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβίων από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Εξήντα εκλεκτοί και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και λαογράφοι, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, κατάφεραν να αναδείξουν και να τονίσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στους Καραγκούνηδες, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα του ελληνισμού με συνεχή παρουσία στη Θεσσαλική Πεδιάδα από αρχαιοτάτων χρόνων και οι οποίοι έχουν τεράστια συμβολή στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας στην κοινωνία, στον πολιτισμό της και την οικονομία. Δεμένοι άρρηκτα με τη γη τους και πιστοί στις παραδόσεις τους οι Καραγκούνηδες προσπαθούν να κρατήσουν αυτά που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, κόντρα στο θόλωμα των ταυτοτήτων που επιχειρείται από διάφορα «κέντρα».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τιμήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες για την προσφορά τους στις τέχνες, τον πολιτισμό και την επιστήμη. Την Πέμπτη, 1η μέρα του Συνεδρίου τιμήθηκε ο φιλέλληνας Μπρούνο Ελλύ, ιστορικός, επιγραφολόγος, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας με σημαντικό ερευνητικό έργο στη Θεσσαλία για παραπάνω από πενήντα χρόνια. Την Παρασκευή τιμήθηκε ο πολυβραβευμένος Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Συγγραφέας για τη συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτισμού της Θεσσαλίας. Τα τιμητικά αφιερώματα έκλεισαν το Σάββατο το βράδυ με το αφιέρωμα στον Μεγαλοχωρίτη Ζωγράφο-Γλύπτη Χρήστο Καρρά (που δηλώνει με περηφάνια ότι είναι Καραγκούνης), ο οποίος βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Το πλούσιο τετραήμερο των εκδηλώσεων έκλεισε με το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και τον τρανό χορό των 1500 περίπου χορευτών, που κατέκλεισαν το γήπεδο των Καλυβίων με τις πανέμορφες χρυσοποίκιλτες καραγκούνικες στολές τους.

Στο πλαίσιο του Ανταμώματος πραγματοποιήθηκαν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως αναπαράσταση παραδοσιακών παιδικών παιχνιδιών, έκθεση αθυρμάτων, παρουσίαση παραδοσιακών στολών της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας και γνωριμία με το Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλων Καλυβίων.

Η σημαία της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων την Κυριακή, μετά τον Τρανό χορό, παραδόθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό στον Πρόεδρο της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολο Φιρφιρή, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλειο Τσιάκο, πράγμα που σηματοδοτεί ότι η Καρδίτσα θα είναι η επόμενη διοργανώτρια πόλη που θα φιλοξενήσει το 6ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου