ΤΟΠΙΚΑ

Νεφέλη Στεφοπούλου: Ανοιξε δρόμο στην ανθρωπιά

νεφέλη-στεφοπούλου-ανοιξε-δρόμο-στην-491176

Βοηθώντας παιδιά στην Κένυα… στους 10 νικητές παγκόσμιου διαγωνισμού της Microsoft

Μπορεί να την επικροτεί ολόκληρη η Ελλάδα, η Θεσσαλία να υπερηφανεύεται για το άξιο τέκνο της, ο Βόλος όμως και τα Τρίκαλα, καμαρώνουν διπλά για τη Νεφέλη Στεφοπούλου. Τη μαθήτρια της Γ’ Λυκείου που στις αρχές της εβδομάδας γεύτηκε τη χαρά της μεγάλης διάκρισης να είναι μεταξύ των 10 νικητών του παγκόσμιου διαγωνισμού της Microsoft YouthSpark Chall. Η Νεφέλη έλκει την καταγωγή της από το Βόλο, η μητέρα της γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, ενώ πολύ συχνά μαζί με την αδερφή της και τους γονείς της επισκέπτονται το Βόλο, από τα Τρίκαλα όπου διαμένουν, για να επισκεφτούν συγγενείς και φίλους. Από προχθές συγγενείς και φίλοι στο Βόλο και στα Τρίκαλα όπως και ολόκληρη η Ελλάδα θαυμάζουν αυτό το νεαρό κορίτσι που τόλμησε να διαγωνιστεί με χιλιάδες παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο για να… βοηθήσει άλλα παιδιά και πέτυχε όχι απλά να διακριθεί, αλλά να είναι μεταξύ των 10 νικητών του παγκόσμιου αυτού διαγωνισμού.

Εκανε το όνειρό της πραγματικότητα

Η Νεφέλη Στεφοπούλου, το γένος Σωτηροπούλου, φοιτά στη Γ’ Λυκείου. Ο καθημερινός επίπονος αγώνας ενόψει των Πανελληνίων, δεν την εμπόδισε να πάρει την απόφαση για να συμμετέχει στο διαγωνισμό Microsoft YouthSpark Challenge και τελικά να καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες με το «Project LINC» μετά από ψηφοφορία.

«Nιώθω περήφανη και πολύ συγκινημένη γι’ αυτή τη διάκριση» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που επικοινώνησε μαζί της, προχθές μετά τη μεγάλη διάκριση και ενώ η νεαρή μαθήτρια μόλις είχε ολοκληρώσει από το άλλο μεγάλο στοίχημα για την ίδια, τις Πανελλήνιες εξετάσεις. «Η αλήθεια είναι – συνεχίζει η Νεφέλη- ότι ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει γιατί μόλις τελείωσα τις πανελλαδικές μου εξετάσεις. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα μπορέσω να βοηθήσω οικογένειες και παιδιά στην Αφρική που πραγματικά έχουν ανάγκη από απλά και δεδομένα για εμάς πράγματα όπως ένα ποτήρι καθαρό νερό. Νιώθω περήφανη που θα λειτουργήσω σαν πρεσβευτής όλου του Project LINC και είμαι σε θέση να προωθήσω και να δείξω όλη την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει από όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν».

Το «Project LINC» είναι ένα παγκόσμιο project συνεργασίας 5 σχολείων, πολλών μαθητών και 3 ηπείρων. «Είναι ένα project που στόχο έχει να διδάξει σε όλους μας ότι η συνεργασία μπορεί να κάνει θαύματα» θα μας πει η ίδια.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Νεφέλη, σε συνεργασία με τους συμμαθητές της από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών «The School Master» και με δύο σχολεία από τις ΗΠΑ έχουν ήδη συμβάλει στη δωρεά εφτά φίλτρων νερού, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε δύο σχολεία, παρέχοντας πόσιμο νερό σε περισσότερα από 500 παιδιά.

«Οχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι μαθητές αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος συμπληρώνοντας μια αίτηση και μια έκθεση με τις ιδέες μας. Υπήρξαν παγκοσμίως πολλές αιτήσεις και πραγματικά πολύ καλές συμμετοχές. Τολμώ να πω ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Συμπλήρωσα την αίτησή μου με ελπίδα και πίστη να κερδίσω για να συνεισφέρω κι εγώ με το δικό μου τρόπο, να αναδείξω τη δουλειά όλων όσων συμμετείχαν και κυρίως να βοηθήσω τα παιδάκια και τους γονείς τους στα δύο σχολεία στην Κένυα» επισημαίνει διατηρώντας χαμηλούς τόνους, παρά τη μεγάλη διάκριση.

«Νιώθω ευλογημένη»

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να φέρουν θετική αλλαγή στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

«Το ότι είμαι μία από τους μεγάλους νικητές του διαγωνισμού Microsoft YouthSpark Challenge for Change, συνεχίζει η 17χρονη μαθήτρια, είναι για εμένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Νιώθω ευλογημένη που έχω την ευκαιρία να βοηθάω αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τώρα μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσω ακόμη περισσότερους.

Βλέποντας όλους του μαθητές κινητοποιημένους, να δημιουργούν και να παίρνουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν κάποιοι που για να συμμετάσχουν στο project ερχόταν στο σχολείο μας extra ώρες. Δε μπορούσα παρά να ευαισθητοποιηθώ και να παρακινηθώ κι εγώ. Ηθελα να βάλω το δικό μου λιθαράκι και να βοηθήσω όσο μπορώ με το δικό μου τρόπο τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό! Το να αφιερώσω κάποιες ώρες για κάτι τόσο ξεχωριστό και δημιουργικό ήταν ένα ευχάριστο διάλλειμα στην καθημερινότητά μου» επισημαίνει επίσης η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μπορούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές …αρκεί να το θέλουμε

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε ένα ανάλογο πρόγραμμα να προσδώσει θετικές αλλαγές στην Ελλάδα της κρίσης, η Νεφέλη Στεφοπούλου απαντά με τρόπο που σε αποστομώνει: «Θα χρειαζόμουν τη βοήθεια και την καλή θέληση πολλών ανθρώπων. Το Project LINC είναι ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό project γιατί συμμετείχαν σχολεία από 3 ηπείρους και είναι επικεντρωμένο στη δύναμη που μπορεί να έχει η φωνή των παιδιών. Παίρνοντας το Project LINC ως παράδειγμα και το γεγονός ότι παιδία 12 και 13 ετών βρήκαν το θάρρος και ζήτησαν φίλτρα νερού από μια εταιρία και η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της συγκινήθηκαν και αποφάσισαν να βοηθήσουν, νομίζω ότι οποιαδήποτε δράση η οποία ξεκινά από παιδία και απευθύνεται σε παιδία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Χρειαζόμαστε λοιπόν τα σχολεία, τους δασκάλους και τους μαθητές να πάρουν πρωτοβουλίες και να τολμήσουν την αλλαγή. Οι δάσκαλοι και τα σχολεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είναι το κλειδί για όλες τις θετικές αλλαγές».

Και φυσικά η διάκρισή της καταρρίπτει το μύθο που θέλει τα παιδιά από την επαρχία να έχουν λιγότερες ευκαιρίες, αφού η ίδια με τη θέλησή της να προσφέρει θετικές αλλαγές σε συνομήλικους της από τον άλλο κόσμο, συμμετείχε σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό όπου αναμετρήθηκε με τις «ιδέες» παιδιών από όλο τον πλανήτη.

«Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες -αναφέρει η Νεφέλη- έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μας. Μπορούμε άμεσα να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους στην άλλη άκρη της γης! Δε θεωρώ ότι είμαστε παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες επειδή ζούμε στην επαρχία. Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν και πρέπει απλά να τις αδράξουμε. Νομίζω ότι το σχολικό περιβάλλον μπορεί να κάνει τη διαφορά και δώσει τα ανάλογα ερεθίσματα στους μαθητές όπου κι αν βρίσκονται. Αισθάνομαι λοιπόν πολύ τυχερή που το δικό μου σχολείο των αγγλικών μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και δυνατότητα».

Ταξίδι γνώσεων και προσφοράς

O διαγωνισμός Microsoft YouthSpark Challenge for Change μπορεί να έφτασε στο τέλος του αλλά το ταξίδι των νικητών μόλις άρχισε.

Οι πέντε νικητές, από την κάθε ηλικιακή ομάδα (13-17 ετών και 18-25 ετών), θα συμμετέχουν σε ένα leadership-development ταξίδι στη Νικαράγουα, όπου θα μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

«Ολοι έχουμε όνειρα. Πρέπει όμως να έχουμε θάρρος και τόλμη και να έχουμε υπόψη ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι στους όποιους μπορούμε να στηριχθούμε. Ανθρωποι που θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας όπως η οικογένειά μας, οι δάσκαλοί μας και οι πραγματικοί φίλοι μας» καταλήγει η Νεφέλη Στεφοπούλου που κλείνοντας αισθάνθηκε την ανάγκη, όπως είπε μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι τη στήριξαν και πίστεψαν σε εκείνη. Αρχικά την οικογένειά της φυσικά που ήταν πάντα δίπλα της και στήριξε την επιλογή της, τους δασκάλους της, τους μαθητές του Τhe School Master και φυσικά την Microsoft Hellas και όλο τον κόσμο που την ψήφισε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου