ΛΑΡΙΣΑ

Μήνυμα του 112 να εκκενωθεί το Ομορφοχώρι του Κιλελέρ

μήνυμα-του-112-να-εκκενωθεί-το-ομορφοχώρ-991331

Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν στον Πλατύκαμπο – Στην περιοχή υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Μήνυμα του 112 για την εκκένωση του χωριού Ομορφοχώρι του Κιλελέρ δέχθηκαν πριν λίγο οι κάτοικοι.

Λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, όσοι βρίσκονται στο χωριό καλούνται να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο.

«Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι.

Φόβος για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Λάρισα για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ο Πηνειός και να πλημμυρίσει η πόλη, στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Δήμο, το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

Σε αρκετές συνοικίες της πόλης, τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζονται. Αρκετές συνοικίες έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, λόγω της υπερχείλισης των φρεατίων. Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν, ακόμη και με βάρκες, για να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στις επιχειρήσεις μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

Μάχη για να εμποδίσουν την πλημμύρα

Ήδη, η Πολιτική Προστασία δίνει μάχη για να αποτρέψει την πλημμύρα στα όρια της πόλης και να απομακρύνει τον πληθυσμό από τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Πηνειό.

Πυροσβέστες και εθελοντές, μαζί με ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα και δυνάμεις του στρατού, καταβάλλουν προσπάθεια να ενισχύσουν τα αναχώματα.

Αρχικά, η προσπάθεια γίνεται για την ενίσχυση της όχθης του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα που διασχίζει την πόλη. Επίσης, γίνεται απεγκλωβισμός κατοίκων που βρίσκονται στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ μετακινείται κόσμος από περιοχές όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Ειδικοί επιστήμονες επιβλέπουν τις διανοίξεις που γίνονται σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, προκειμένου να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Χθες και σήμερα, δέκα τριαξονικά φορτηγά μετέφεραν τόνους αμμοχάλικου, που ρίχτηκαν σε σημεία της όχθης του ποταμού.

Κάτοικοι μεταφέρονται σε κολυμβητήρια, γυμναστήρια και χώρους εκδηλώσεων

Ο δήμος Λαρισαίων έχει διαθέσει όλες τις δυνατές υποδομές για τη φιλοξενία ανθρώπων, προκειμένου να μεταφερθούν σε κολυμβητήρια, γυμναστήρια και χώρους εκδηλώσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των κατοίκων από τις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες, που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, όμως άλλαξαν γνώμη.

Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται σε Άγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη και Αγία Μαρίνα. Εθελοντές προμηθεύουν τους κατοίκους με νερό και μεταφέρουν όσους θέλουν.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η στάθμη του νερού σε αυτές τις συνοικίες. Την ίδια ώρα, το νερό στα υπόγεια έχει αναμειχθεί με καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου κίνησης, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μυρίζει πετρέλαιο.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου