ΛΑΡΙΣΑ

Στους 57 οι νεκροί, 56 οι αγνοούμενοι

στους-57-οι-νεκροί-56-οι-αγνοούμενοι-919295

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι διασώστες παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες

Στους 57 ανέρχονταν μέχρι χθες το απόγευμα οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ για πρώτη ανακοινώθηκε ο αριθμός των μέχρι στιγμής αγνοουμένων, που είναι 56, σύμφωνα με την απογευματινή (χθες) ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛ.ΑΣ. ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το ‘μέχρι στιγμής’, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτή την ώρα, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57, δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο», αναφέρθηκε.

Επισημάνθηκε ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA. Όπως αναφέρθηκε, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις, παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες.

Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο.Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού.

Σε νοσοκομεία βρίσκονται 48 άτομα για νοσηλεία, έξι εκ των οποίων παραμένουν σε ΜΕΘ.

Μια επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Ταυτοποίηση με DNA

Το απόγευμα, στο μεταξύ, ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, που είχαν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης έως χθες είχαν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά προτεραιότητα, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Εως χθες, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είχαν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, Παρασκευή.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων, όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και των οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη, με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι, κατά την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, εκτιμάται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις στα social media

Ώρες αγωνίας προκειμένου να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης ζούνε φίλοι και συγγενείς τους.

Από προχθές, τα social media έχουν γεμίσει αναρτήσεις με φωτογραφίες από πρόσωπα από ανέμελες στιγμές τους μέσω των οποίων οι δικοί τους άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα όποιος γνωρίζει ή έχει δει κάτι, να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των αγνοούμενων είναι άτομα νεαρής ηλικίας καθώς πρόκειται για φοιτητές που επέστρεφαν στο τόπο σπουδών τους μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου από προχθές οι συγγενείς των αγνοουμένων στα συντρίμμια του τρομακτικού δυστυχήματος στα Τέμπη αναζητούν τους δικούς τους.

Οι στιγμές είναι σπαρακτικές, καθώς οι σοροί που βρίσκονται στο νοσοκομείο είναι διαμελισμένες, απανθρακωμένες και το έργο της αναγνώρισης καθίσταται πολύ δύσκολο έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Γονείς και συγγενείς σε συντριβή, αφού έψαξαν εναγωνίως τα παιδιά και τους οικείους τους παντού και δεν τους βρήκαν, περιμένουν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Λάρισας για τα διαδικαστικά της εξέτασης DNA.

Την ίδια ώρα, τα social media πλημμυρίζουν με φωτογραφίες συγγενών και φίλων τους που αγνοούνται. Αγωνιώδεις εκκλήσεις για ένα στοιχείο, μια πληροφορία που θα τους αποκαλύψει τι απέγιναν οι άνθρωποί τους.

Εν τω μεταξύ, οι ιστορίες που έρχονται στο φως προκαλούν ανατριχίλα. Επιζώντες που περιγράφουν τις στιγμές που βίωσαν, περιγραφές που παραπέμπουν μόνο σε ταινία θρίλερ, άνθρωποι που έβλεπαν και άκουγαν άλλους να καίγονται και να χάνουν τη ζωή τους, άνθρωποι που τραυματισμένοι -κάποιοι μάλιστα και βαριά- έτρεχαν να σωθούν από κάτι που αδυνατούσαν να αντιληφθούν εκείνη τη στιγμή, αλλά σίγουρα έμοιαζε με την κόλαση.

Τα τρία κορίτσια από το Καστράκι

Η ιστορία της οικογένειας Πλακιά από το Καστράκι της Καλαμπάκας συγκλονίζει. Έχασε και τα τρία της κορίτσια… Τις δίδυμες Θώμη και Χρύσα Πλακιά και την εξαδέλφη τους Αναστασία Πλακιά, κόρες του Νίκου και του Δημήτρη Πλακιά αντίστοιχα, γνωστών επιχειρηματιών της περιοχής. Τα τρία κορίτσια επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές τους, αφού είχαν περάσει το τριήμερο με τους γονείς τους στον τόπο καταγωγής τους.

Η Αντωνία έχασε τον 40χρονο σύζυγό της και τον πεντάχρονο γιο τους

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της Αντωνίας, μιας νεαρής γυναίκας που θρηνεί τον σύζυγό της και τον πεντάχρονο γιο τους. Ήταν επιβάτες της πρώτης θέσης και χάθηκαν στη συντριβή του τρένου στα Τέμπη. Η γυναίκα, συγκλονισμένη, περιέγραψε τη φρίκη που ζει, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί καν να κηδέψει τους ανθρώπους της. «Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άνδρα μου και το παιδί μου», είπε.

Θλίψη στην Αμαλιάδα για τον μηχανοδηγό του τρένου

Την ίδια ώρα, στη θλίψη έχει βυθιστεί η Αμαλιάδα, τόπος καταγωγής ενός εκ των μηχανοδηγών του τρένου.

«Είναι πατέρας τριών παιδιών και η οικογένειά του έχει φύγει για τη Λάρισα, τους ειδοποίησαν να πάνε για αναγνώριση. Ήταν κοντά στη σύνταξη ο άνθρωπος, πολύ έμπειρος στη δουλειά του».

Ανάμεσα στα μηνύματα αποχαιρετισμού είναι και το σπαρακτικό «αντίο» της μιας κόρης του, που έγραψε μόνο δύο λέξεις: «Μπαμπάκα μου».

Θλίψη για τον 35χρονο Σπύρο

Με το μοιραίο τρένο ταξίδευε ως επιβάτης ένας ακόμη μηχανοδηγός -δεν ήταν σε ώρα υπηρεσίας- της Hellenic Train.

O λόγος για τον 35χρονο Σπύρο Βούλγαρη από το Λιανοκλάδι, ο οποίος μετέβαινε στη Θεσσαλονίκη για να πάρει την επομένη την εμπορική αμαξοστοιχία και να την οδηγήσει στην Αθήνα. Είχε περάσει το τριήμερο στον τόπο καταγωγής του με την οικογένειά του, διασκεδάζοντας στα τοπικά καρναβάλια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου