ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Ποινή φυλάκισης σε γιατρό για τον θάνατο νεφροπαθή

λάρισα-ποινή-φυλάκισης-σε-γιατρό-για-τ-890710

Ένοχος κρίθηκε γιατρός στη Λάρισα για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην υπόθεση θανάτου νεφροπαθή. Ο καταδικασθείς συνταγογράφησε υψηλή δόση μεθοτρεξάτης στον ασθενή.

Στην ίδια δίκη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο δεύτερος κατηγορούμενος, επίσης γιατρός, αλλά και ο ιδιοκτήτης της κλινικής όπου πέθανε ο νεφροπαθής, αθωώθηκαν.

Ειδικότερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επέβαλε τη Δευτέρα ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή στον γιατρό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σημειώνει το larissanet.gr, ο πρώτος κατηγορούμενος, ορθοπεδικός στο επάγγελμα, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου του 2017 μεθοτρεξάτη σε μεγάλες ποσότητες σε χρόνια νεφροπαθή τελικού σταδίου με τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος είναι παθολόγος στην κλινική που ο νεφροπαθής πραγματοποιούσε αιμοκάθαρση από το 2009.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, διευθυντής της κλινικής, κατηγορούνταν για μία σειρά παραβάσεων, όπως το ότι συμφώνησε στη χορήγηση της μεθοτρεξάτης, δεν προέβη στον διαρκή αιματολογικό ή κλινικό έλεγχο, και δεν έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη τοξικότητας του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο για τη πράξη της συνταγογράφησης και δοσολογίας της μεθοτρεξάτης και κατά πλειοψηφία αθώο τον δεύτερο κατηγορούμενο. Για τον τρίτο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωσή του.

Όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν γνώριζε για την ποσότητα της δοσολογίας που συνταγογράφησε ο πρώτος κατηγορούμενος.

Έτσι το δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο τον πρώτο κατηγορούμενο, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Νωρίτερα, στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος κατέθεσε πως ο άτυχος 50χρονος τον επισκέφτηκε στο ιατρείο, για τρίτη φορά τον ίδιο μήνα, παραπονούμενος για πόνους που ένιωθε. Επειδή, όπως κατέθεσε ο ίδιος, η προηγούμενη θεραπεία δεν τον ανακούφισε από τους πόνους, αποφάσισε να χορηγήσει μεθοτρεξάτη.

Τόνισε πως συνέστησε στον νεφροπαθή να μην ξεκινήσει ακόμη τη μεθοτρεξάτη και ότι η λήψη αυτού του φαρμάκου «θα τον πείραζε».

Σχετικά με τη δοσολογία, είπε πως έπρεπε να γράψει μία για να περάσει στο σύστημα το φάρμακο, και να μπορέσει να το παραλάβει ο 50χρονος, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούσε ότι η δοσολογία που έγραψε ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς έπρεπε να γίνουν πρώτα οι εξετάσεις. Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο γιατί δεν έγραψε στη συνταγή τη διευκρίνιση ότι η χορήγηση του φαρμάκου θα έπρεπε να ήταν «μια εβδομάδα άπαξ», απάντησε: «Δεν περίμενα ότι θα το πάρει»!

Πηγή: larissanet.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου