ΛΑΡΙΣΑ

Συζήτηση Μακρή – Κόκκαλη για τα εκπαιδευτήρια Ράπτου: Σε εκπρόθεσμα δικαιολογητικά οφείλεται το λουκέτο

συζήτηση-μακρή-κόκκαλη-για-τα-εκπαιδ-885997

Με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή επικαλέστηκε «υπεραριθμία» μαθητών, αλλά και την εκπρόθεσμη υποβολή δικαιολογητικών για να δικαιολογήσει την απόφασή της για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας στο Δημοτικό και το Λύκειο, των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου.

Απαντώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη, η κ. Μακρή αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του «αν όταν λάμβανε την απόφαση να κλείσει το σχολείο συνέτρεχε σοβαρότατος λόγος που δικαιολογούσε αυτό το επαχθές μέτρο», για να εισπράξει – και μάλιστα δύο φορές – την απάντηση πως «η εκπρόθεσμη υποβολή δικαιολογητικών συνεπάγεται ανάκληση της άδειας».

Ο Λαρισαίος βουλευτής διερωτήθηκε επίσης «αν το συμφέρον των τρίτων η κυβέρνηση το σκέφτεται; Το δικαστήριο έκρινε μεταξύ δύο, της επιχείρησης και του υπουργείου. Το συμφέρον των γονέων, των μαθητών, των εργαζομένων, η κυβέρνηση πώς θα το εξυπηρετήσει;»

Η κ. Μακρή αφήνοντας στην άκρη τα περί «επικινδυνότητας» των κτηρίων, έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς, υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή σε Δημοτικό και Λύκειο φοιτούν 482 υπεράριθμοι μαθητές. Και επανέλαβε ότι και ως νομικός, οφείλει να «ακούσει τις υπηρεσίες» και να εφαρμόσει το νόμο.

Έκανε λόγο για «έλλειψη επιμέλειας ενός ιδιοκτήτη που έχει την ευθύνη εργαζομένων και μαθητών» για να προσθέσει πως εξετάστηκαν όλα τα δικαιολογητικά που δόθηκαν εκπρόθεσμα μέχρι 22 Αυγούστου». Χαρακτήρισε επίσης, «υποχρεωτική κατά τη συνείδησή της και κατά το νόμο ανάκληση της αδείας».

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση από τον κ. Κόκκαλη ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «δεν περίμενα από εσάς να έρχεστε και να λέτε ότι τελικά οι εργαζόμενοι δεν είναι τόσοι αλλά λιγότεροι οι μαθητές δεν είναι τόσοι, τόσοι. Κι ένας να ήταν δεν έπρεπε να το κλείσετε και θα σας αποδείξω τώρα ότι λειτουργήσατε κακόπιστα!

Το ζουμί της υπόθεσης είναι η στατική επάρκεια. Εάν είναι επικίνδυνο το κτήριο, αν κινδυνεύουν οι μαθητές στο σχολείο αυτό! Η πρώτη απόφαση σας διαψεύδει. Όταν υπογράφατε την απόφαση να κλείσει το σχολείο ούτε εσείς, ούτε ο ΕΟΠΠΕΠ είχε κάποια ένδειξη… Δηλαδή κυρία υπουργέ όταν υπογράφατε να κλείσει στο σχολείο, δεν υπήρχε στοιχείο για επικινδυνότητα του κτηρίου!

Δεύτερον: Τα υποβληθέντα από την αιτούσα στον ΕΟΠΠΕΠ μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης δεν κατέστη δυνατό να αξιολογηθούν από τον ΕΟΠΠΕΠ, δεύτερη δικαστική απόφαση. Γιατί; Γιατί δε θέλει, δε μπορεί, επειδή δεσμεύεται; Να θυμίσω ότι ο ΕΟΠΠΕΠ υποβάλει γνώμη.

Θα απαντήσετε σήμερα εάν όταν υπογράφατε να κλείσει το σχολείο της Μαίρης Ράπτου υπήρχε θέμα επικινδυνότητας των κτηρίων; Η απόφαση του δικαστηρίου σας διαψεύδει, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο όταν την υπογράφατε. Βιαστήκατε δίνοντας μόνον 10 μέρες προθεσμία για τα δικαιολογητικά. Η εκπρόθεσμη αποστολή δικαιολογητικών συνιστά λόγο να κλείσει το σχολείο. Είναι μεν πλημμέλεια, αλλά συνιστά λόγο να κλείσει το σχολείο;»

Η υφυπουργός Παιδείας στη δευτερολογία της υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «για μένα κι ένας μαθητής να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και η υγεία του έχει πολύ μεγάλη σημασία» ενώ πρόσθεσε ότι «τα εκπρόθεσμα έγγραφα ελήφθησαν υπόψη από τον ΕΟΠΠΕΠ γιατί διατάχθηκε από το δικαστήριο».

Έκανε αναφορά στη Μητρόπολη Λάρισας λέγοντας πως «η Μητρόπολη το μόνο που ήθελε από μένα είναι να κρατήσω το σχολείο ανοιχτό».

Αίσθηση τέλος έκανε η αναφορά της σε κάποιους «επιφανείς Λαρισαίους» που όμως δεν ονομάτισε, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί τους και επικρότησαν τη στάση της απέναντι στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, λέγοντας μάλιστα πως ένας εξ αυτών της είπε «να τους ταράξεις στη νομιμότητα»!

Δείτε όλη τη συζήτηση εδώ

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου