ΛΑΡΙΣΑ

Οικολογικό σαλάμι με… βραβείο από το ΤΕΙ Λάρισας

οικολογικό-σαλάμι-με-βραβείο-από-το-718484

Ένα οικολογικό σαλάμι αέρος καθαρής ετικέτας, που αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, παρασκεύασε το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων.
Το καινοτόμο αυτό προϊόν κατέλαβε την 3η θέση (κι έλαβε το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο) στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2013, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Eco-Innovation/EcoTroFood για ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και οικολογικών τροφίμων.

Το βραβευμένο προϊόν, με την επωνυμία «διά ελιάς και αέρος» παράχθηκε χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο και εμπλουτίστηκε με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, βιοδραστικές πολυφαινόλες ελιάς, απομονωμένες από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου, οι οποίες βελτιώνουν τη ποιότητα, τη συντηρησιμότητα και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Η ομάδα των φοιτητών που ανέπτυξε το καινοτόμο προϊόν αποτελούνταν από τους Μάριο Κανδυλάκη, Ευθύμιο Τσιμτσιράκη και Σέργιο Τουχικιάν, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα. Ιωάννη Γιαβάση, μικροβιολόγο-βιοτεχνολόγο, ειδικό στις βιομηχανικές ζυμώσεις και τα ζυμούμενα προϊόντα.

Το προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Δρα. Κωνσταντίνο Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.

Όπως τονίζουν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνος Πετρωτός και ο καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Λάρισας Ιωάννης Γιαβάσης, που με τις ερευνητικές τους ομάδες έκαναν την πρωτοπόρα αυτή έρευνα, η προσθήκη των φυσικών πολυφαινολών ελιάς σε υγρή μορφή ή σε μορφή ενθυλακωμένης σκόνης οδήγησε σε παραγωγή ενός καινοτόμου, υψηλής ποιότητας, φυσικού προϊόντος χωρίς τα συντηρητικά νιτρώδη που ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διατήρηση του χρώματος και την αποφυγή τάγγισης.

Η αρμονική συνεργασία των δύο ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και δύο πρωτοπόρων τοπικών επιχειρήσεων (με έδρα την Καρδίτσα η μία και τη Λάρισα η άλλη) οδήγησε σε μία καινοτομία με διεθνή εμβέλεια που σύντομα θα αποδώσει, όπως εκτιμάται, προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην τοπική κοινωνία.

Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή του Λαρισαίου γραφίστα Σωτηρίου Γεροκώστα στην καλλιτεχνική διαμόρφωση της μακέτας του προϊόντος, που απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την πρωτοτυπία και το μήνυμά της που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τις μεσογειακές αξίες.

Το προϊόν αποτελεί ταυτόχρονα μία οικολογική καινοτομία, αφού συμβάλλει στην αξιοποίηση των φυτικών νερών του ελαιοτριβείου και την αποφυγή μετατροπής τους σε ένα ρυπογόνο απόβλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΙ Λάρισας ήταν το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που είχε συμμετοχές στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Το εργαστήριο

Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας είναι ενταγμένο στη δομή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας και εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του εν λόγω Τμήματος.

Ιδρύθηκε το 2008 και είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο με προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα στον ευρύτερο τομέα της Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων.

Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι, εκτός της διδασκαλίας σειράς μαθημάτων στον τομέα της Μηχανικής των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων και των Βιοσυστημάτων, η διεξαγωγή προωθημένης έρευνας σε σύγχρονους τομείς της Αγροτικής Βιομηχανίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων που αφορούν τουλάχιστον τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η τεχνολογία μεμβρανών και εφαρμογές της στην συμπύκνωση υγρών τροφίμων και απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η Τεχνολογία υπερκρίσιμης εκχύλισης κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου