ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα 200 προσφυγόπουλα

στη-λάρισα-200-προσφυγόπουλα-70768

Σε σκηνές, στον αύλειο χώρο της πρώην κλωστουφαντουργίας «ΡΟΚΑ» στη Λάρισα, φιλοξενούνται από αργά χθες βράδυ 394 Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες εκ των οποίων 200 παιδιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Είναι πρόσφυγες που, σύμφωνα με το διυπουργικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Θεσσαλία μετά και την απόφαση χωρών των δυτικών Βαλκανίων να «σφραγίσουν» τα σύνορα διακόπτοντας τις ροές προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω του «Βαλκανικού δρόμου».

Στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένη και η απόφαση του Συντονιστικού, 1.000 πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου (μεταξύ Μάνδρας και Κουτσοχέρου), εκεί όπου και χθες, μονάδες της 1ης Στρατιάς, οπλίτες και σμηνίτες εργαζόταν εντατικά για την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.

Οι εργασίες στο στρατόπεδο στη Μάνδρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα 24ωρα και μέχρι τότε, οι 1.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινούς χώρους και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Με την 110 Πτέρυγα Μάχης να αναλαμβάνει τη σίτιση, την ΕΛ.ΑΣ. τη φύλαξη και το Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις να εντείνουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πολέμου.

Η μετατροπή ωστόσο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις κατοίκων της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Μάνδρας ζητώντας εγγυήσεις για θέματα ασφάλειας δίνοντας έμφαση στην αστυνόμευση της περιοχής.

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, όπου προκλήθηκε ένταση όταν ορισμένοι κάτοικοι της Μάνδρας ανέβασαν τους τόνους με τη συνεδρίαση να διακόπτεται για λίγα λεπτά και τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να διευκρινίζει πως «άλλο η ανησυχία και άλλο τα ρατσιστικά κηρύγματα περί δολοφόνων» καταγγέλλοντας με ένταση τις «ακραίες φωνές που πλησιάζουν σε χρυσαυγίτικες συμπεριφορές και δεν θα επιτρέψουμε σε έναν οικισμό που βίωσε την προσφυγιά να αμαυρώσει την πόλη» μιλώντας ακόμη και για «προβοκατόρικες συμπεριφορές».

Σκηνές στη “ΡΟΚΑ”

Χθες, στις εγκαταστάσεις της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «ΡΟΚΑ», συνεχίσθηκαν με ένταση οι εργασίες για τη διαμόρφωση υποδομών προκειμένου να φιλοξενηθούν 400 πρόσφυγες. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έστησε 40 σκηνές με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντών ενώ συνεργεία του δήμου Λαρισαίων εργαζόταν πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του χώρου, εξωτερικά του πρώην εργοστασίου.

Έτσι, από το δήμο Λάρισας, μεταφέρθηκαν χημικές τουαλέτες, συνδέθηκαν νερό και ρεύμα για να λειτουργήσουν ντουζιέρες και φωτισμός, τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων, θα γινόταν προμήθεια καυσόξυλων για τη θέρμανση ενώ υπήρξε πρόβλεψη ακόμη και για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα απομονώθηκε το κτιριακό συγκρότημα για λόγους ασφαλείας.

Τη σίτιση των προσφύγων ανέλαβε η 110 Πτέρυγα Μάχης (ΑΤΑ), το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Λάρισας, με εθελοντές ιατρούς θα αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ στο χώρο εγκαταστάθηκε και μια Κινητή Μονάδα της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

Το χώρο επισκέφθηκε χθες το πρωί και ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής. Με τον κ. Καλογιάννη, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος θα φιλοξενήσει 400 πρόσφυγες, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε «το μήνυμα ανθρωπιάς» που στέλνουν οι Λαρισαίοι με την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες.

Μάνδρα

Για να τονίσει τέλος ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» απαντώντας έτσι σε επιφυλάξεις κατοίκων, όπως της Μάνδρας, ενώ χθες το μεσημέρι συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή προέδρων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου.

Η μετατροπή ωστόσο του πρώην στρατοπέδου σε χώρο φιλοξενίας των προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις κατοίκων της Μάνδρας, του Κουτσοχέρου και της Ραχούλας που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Μάνδρας.

Συγκέντρωση στην οποία παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Λάρισας Δημ. Δεληγιάννης και δημοτικοί σύμβουλοι, με τους κατοίκους να θέτουν επιτακτικά θέματα ασφάλειας. Έτσι, μεταξύ άλλων ζήτησαν την περίφραξη του στρατοπέδου, την αστυνόμευση της περιοχής αλλά και ενημέρωση για τον όλο σχεδιασμό.

Εφ. Ελευθερία (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου