ΛΑΡΙΣΑ

Εξιχνιάστηκαν 9 περιπτώσεις απάτης στη Λάρισα

εξιχνιάστηκαν-9-περιπτώσεις-απάτης-στ-68229

Εξιχνιάστηκαν μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, συνολικά εννέα περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης που διεπράχθησαν κατά το τελευταίο δεκαήμερο στην πόλη της Λάρισας.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, χθες (13.03.2016) το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας και συγκεκριμένα ένας 33χρονος και μία 20χρονη, κατηγορούμενοι για απάτη και απόπειρες απάτης.

Επιπλέον, αναζητούνται για να συλληφθούν τουλάχιστον τρεις άγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί τους για το ίδιο αδίκημα.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία 44χρονης ημεδαπής, σύμφωνα με την οποία, ένας από τους δράστες της τηλεφώνησε και με το πρόσχημα ότι το παιδί της ευθύνεται για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, της ζήτησε την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού για την απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι δύο ομοεθνείς εντοπίστηκαν λίγο αργότερα σε προκαθορισμένο σημείο της πόλης, όπου είχαν μεταβεί έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση που είχαν με την 44χρονη, για να παραλάβουν τα χρήματα και συνελήφθησαν από ενεδρεύοντες αστυνομικούς.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες μαζί με τουλάχιστον τρεις συνεργούς τους, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους και με το πρόσχημα της απεμπλοκής των παιδιών τους από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που προκάλεσαν και την αποφυγή επικείμενων ποινικών συνεπειών, απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί προσποιούνταν το ίδιο το παιδί που ζητούσε τη βοήθεια του γονέα.

Αναλυτικότερα, εξακριβώθηκε ότι το τελευταίο 10ήμερο οι προαναφερόμενοι με παρόμοια μέθοδο διέπραξαν τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:

 • Την (05-03-2016) εξαπάτησαν 72χρονη ημεδαπή και της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των (6.000) ευρώ, ενώ
 • την (04/05-03-2016) αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη (7) πολίτες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους σε άλλες περιπτώσεις απάτης τόσο στη Λάρισα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου