ΛΑΡΙΣΑ

Τσιπς από ξινόμηλο δημιούργησε ομάδα Λαρισαίων φοιτητών!

τσιπς-από-ξινόμηλο-δημιούργησε-ομάδα-492424

Chipples. Αποτελεί σύμπτυξη των λέξεων chips, όπως τα πατατάκια και apples, που σημαίνει μήλα. Τσιπς από ξινόμηλο, λοιπόν, δημιούργησε μια ομάδα Λαρισαίων φοιτητών και χάρη σε αυτό το υγιεινό σνακ τα μέλη της πήραν την τρίτη θέση στον διαγωνισμό Re-InspireGreece με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα.

Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν μία ομάδα τεσσάρων Λαρισαίων φοιτητών, με οδηγό το σύνθημα “η προσπάθεια μετράει”, αποφάσισαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε διαγωνισμό εθνικής εμβέλειας, που διοργάνωνε γνωστή εταιρεία τροφίμων. Η Σοφία Καρασμάνογλου, φοιτήτρια Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εμπνεόμενη από το αντικείμενο των σπουδών της πρότεινε τη δημιουργία τηγανητών τσιπς από ξινόμηλο, ως καινοτόμο και πρωτότυπη ιδέα για ένα υγιεινό σνακ. Παράλληλα, υπήρχε και η ιδέα τυποποίησης φρέσκων φρούτων εποχής σε ατομική συσκευασία, και διάθεσης σε μη παραδοσιακά σημεία πώλησης, όπως τα περίπτερα και ψιλικατζίδικα, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά χωρίς να πρέπει να πάει στη λαϊκή, στο μανάβη ή στο σούπερ μάρκετ. Στόχος; Το εκάστοτε φρούτο να αντικαταστήσει κάποια άλλη ανθυγιεινή, «γρήγορη» τροφή.

Έτσι, μαζί με τους Κωνσταντίνο Γιαμαλή και Κωνσταντίνο Μαλαβιέζο, που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντίστοιχα, και τον Δημήτρη Τσακνάκη από το τμήμα Μηχανολογίας πειραματίστηκαν πάνω στη δημιουργία του εδέσματος και όταν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα κατέστρωσαν και το απαραίτητο businessplan, που θα συνόδευε την πρωτότυπη διατροφική και επιχειρηματική πρόταση.

Χωρίς να χάσουν καιρό, λοιπόν, δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό Re-InspireGreece που διοργάνωσε γνωστή εταιρείας τροφίμων, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, την Τράπεζα Πειραιώς και την παγκοσμίως διάσημη, ελληνικής καταγωγής (από τη Σκόπελο), σεφ Κατ Κόρα.Η πρόταση τους, που κρίθηκε τόσο από άποψη πρωτοτυπίας όσο και από άποψη επιχειρηματικής υλοποίησης, κέρδισε την τρίτη θέση ανάμεσα σε άλλες οκτώ από τις επικρατέστερες συμμετοχές του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, οι νέοι ηλικίας 18 έως 35 ετών κλήθηκαν να καταθέσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο για την ίδρυση επιχείρησης στην Ελλάδα, με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα. Μέσα από αυτή αναδείχθηκαν οκτώ καινοτόμες προτάσεις που βραβεύθηκαν με 25.000 ευρώ η κάθε μία. Ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν διττός. Αφενός, να δώσει κίνητρο και επαγγελματική διέξοδο σε νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό και αφετέρου, να ανοίξει νέους δρόμους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής γης και του αγροδιατροφικού τομέα.

«Αυτό που έχει σημασία ήταν η εμπειρία αυτού του διαγωνισμού, το ότι μπήκαμε στη διαδικασία να συμμετάσχουμε και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν πραγματική γνώση του χώρου των επιχειρήσεων, και πιο συγκεκριμένα του διατροφικού τομέα. Πέρα από το αποτέλεσμα, που για εμάς ήταν εξαιρετικά ευχάριστο και ελπιδοφόρο» λένε οι νεαροί φοιτητές «αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε και εμείς και όλοι οι νέοι γύρω μας είναι η αξία της πρωτοβουλίας, της προσπάθειας και της συμμετοχής. Η γνώση που αποκτάς ακόμη κι αν η ιδέα δεν υλοποιηθεί είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι». Όσο για το αν τα chipples θα βρουν την έξοδο τους προς τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακόμη άγνωστο, καθώς και τα τέσσερα μέλη της ομάδας έχουν προς το παρόν άλλες υποχρεώσεις. Κανείς τους όμως δεν επαναπαύεται.

Εφημερίδα Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου