ΛΑΡΙΣΑ

Αξιοποιείται το βασιλικό κτήμα στο Πολυδένδρι στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

αξιοποιείται-το-βασιλικό-κτήμα-στο-πο-380947

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων στην τύχη τους «βασιλικών» εκτάσεων στο Πολυδένδρι της Αγιάς και στο Τατόι, φαίνεται πως έχει εκκινήσει ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον αθηναϊκό τύπο.

Σύμφωνα με αυτές, την τελευταία εβδομάδα πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου διακεκριμένος επιστήμονας ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός και ήταν στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Του προτάθηκε να αναλάβει την αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος Τατοΐου και Αγιάς Λάρισας, κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η ευθύνη της αξιοποίησης του έργου έχει ανατεθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ το όνομα του επιστήμονα (σ.σ. πιθανολογείται πως είναι ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης) αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ

Έχει αξία ιστορικά να υπενθυμιστεί, πως ο βασιλιάς Παύλος είχε δωρίσει το κτήμα Πολυδενδρίου το 1962 – με την αφορμή των γάμων της πριγκίπισσας Σοφίας – υπέρ των αγροτικών συνεταιρισμών της Ελλάδος «Ίνα ανεγερθούν εκεί σχολαί επιμορφώσεως των αγροτών, οίτινες μετά των εργατών αποτελούν βασικόν τμήμα της σπονδυλικής στήλης του έθνους». Ουδέποτε όμως τηρήθηκαν αυτοί οι όροι και όπως ορίζει λοιπόν ο νόμος, η δωρεά ακυρώθηκε με το πέρας του χρόνου και το κτήμα επεστράφη στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας.

Το εγκαταλελειμμένο πρώην βασιλικό κτήμα στο Πολυδένδρι της Λάρισας, βρίσκεται στην επαρχία Αγιάς και είναι μια τεράστια έκταση περίπου 34.791 στρεμμάτων και υψόμετρου 1.054 μ. που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του όρους Μαυροβούνι, ανάμεσα στον Κίσσαβο και στο Πήλιο και παραμένει κατά κύριο λόγο ανεκμετάλλευτη, με μόνο κάποιες ήπιες παρεμβάσεις να έχουν γίνει τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Πρόκειται για τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, όπου ζουν εκατοντάδες είδη φυτών, πουλιών και άγριων ζώων, όπως η αγριόγατα (lynx), λύκοι, ζαρκάδια κτλ.

Στο Κτήμα σήμερα, τα λιγοστά κιόσκια και παγκάκια έχουν αφεθεί στην τύχη τους, η προσβασιμότητα στο χώρο είναι περιορισμένη, όπως περιορισμένη είναι και η τουριστική ανάδειξη του χώρου με ελάχιστους να γνωρίζουν την περιοχή.

Επιπλέον, στο κτήμα υπάρχουν και σημαντικά κτίσματα, όπως δυο εκκλησίες, ο Ναός της Παναγίας που χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα και ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φέρει έτος θεμελίωσης το 1568. Τους δύο ναούς κοσμούν σημαντικές τοιχογραφίες, ενώ οι αρχαίες επιγραφές στο δάπεδο του Ναού της Παναγίας μαρτυρούν την πιθανότητα ύπαρξης αρχαίου ιερού στην περιοχή.

Δυστυχώς, με την σημερινή του μορφή το πρώην Βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς για τη διαχείρισή του είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που – από την ιστορία αποδείχθηκε ότι – δεν έχει ούτε το προσωπικό, ούτε τη διάθεση να το αξιοποιήσει. Το Πολυδένδρι είναι μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη ως Natura.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Τα κύρια εκπαιδευτικά της τμήματα είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο), η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευση Ενηλίκων) και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences.

Η Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ανάληψη κυρίαρχων ρόλων στην κοινωνική ζωή και για ποικίλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης αγροτικών και επιχειρηματικών πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.

Ο ιδρυτής της Σχολής, Dr. John Henry House, ήταν ένας πρακτικός ιδεαλιστής που πίστευε ότι η εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται σε ολόκληρο το άτομο: στο νου, στα χέρια και στην ψυχή. Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα εφαρμογής του οράματος του ιδρυτή της, η Σχολή παραμένει προσηλωμένη στη δυναμική συνύπαρξη θεωρίας και πράξης σε όλα τα επίπεδα της γεωργίας και των επιστημών ζωής, σήμα κατατεθέν του οργανισμού.

ΠΗΓΗ: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου