ΛΑΡΙΣΑ

Για νεκροτομή να πάτε αλλού…

για-νεκροτομή-να-πάτε-αλλού-295722

Αμετακίνητο παραμένει επί πέντε μήνες -από τις 20 Δεκεμβρίου 2011- το «λουκέτο» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, με τις σορούς να ταξιδεύουν χιλιόμετρα για τη διενέργεια της νεκροψίας – νεκροτομής που παραγγέλλεται σε αιφνίδιους και βίαιους θανάτους, με δραματικά συνεπακόλουθα για τις οικογένειες των θανόντων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Στου κωφού την πόρτα… είναι σαν να βροντά το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας, το οποίο με αλλεπάλληλες επιστολές του, αλλά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις έχει θέσει το μείζον ζήτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο και υπηρεσία.

Καμία σαφής απάντηση, παρά μόνο κατανόηση, η οποία πλέον έχει χαθεί… στο ταραχώδες πολιτικό σκηνικό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη θέση της νεκροτόμου, που παραμένει κενή λόγω συνεχών αναρρωτικών αδειών, καθιστώντας αδύνατη την παροχή υπηρεσιών από τους τρεις ιατροδικαστές της Λάρισας.

Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν μέσα στο θρήνο τους οικογένειες νεκρών στο Βόλο, αφού εξαιτίας της κλειστής υπηρεσίας, οι σοροί των συγγενών τους μεταφέρονται για νεκροψία στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, αναφέρει ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας-Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου και αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Νίκος Αγγελέτος.

Οικογένειες, οι οποίες ζουν την τραγική απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, βιώνουν τη δυσάρεστη εμπειρία της πρόσθετης ψυχικής αναστάτωσης, καθώς αναγκάζονται να αναμένουν την επιστροφή της σορού από μακρινές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίας, αφού της Λάρισας βρίσκεται επί μήνες εκτός λειτουργίας.

Εκτός από το ψυχικό κόστος, οι συγγενείς νεκρών επιβαρύνονται με πρόσθετο οικονομικό κόστος, στο οποίο με δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν. Όμως, μπροστά στο μονόδρομο προκειμένου να γίνει η νεκροψία και να προχωρήσει η ταφή, δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να καταβάλουν τα πρόσθετα χρήματα.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας επανήλθε με επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την άμεση κάλυψη καίριων λειτουργικών θέσεων στην Ιατροδικαστική Λάρισας, καταγγέλλοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες των θανόντων με την επαναλαμβανόμενη μη διεξαγωγή νεκροτομών.

Το Σωματείο, σύμφωνα με τον κ. Αγγελέτο, εξηγούσε για πολλοστή φορά ότι ενώ το επιστημονικό προσωπικό είναι επαρκές, αφού αποτελείται από τρεις ιατροδικαστές, που έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές και σοβαρές απαιτήσεις ενός εκατομμυρίου πληθυσμού και άνω της Θεσσαλίας και των Σποράδων, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια και μοναδική νεκροτόμος και αυτή με χρόνια προβλήματα. Κάθε φορά που χρειάζεται να λάβει αναρρωτική ή κανονική άδεια δεν μπορούν να γίνουν νεκροτομές, με αποτέλεσμα οι σοροί να μεταφέρονται για τις απαραίτητες ιατροδικαστικές πράξεις στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη.

Μετέφερε ακόμη την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την απάθεια που επιδεικνύει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα από το καλοκαίρι του 2011.

Το Σωματείο πρότεινε δε τη λύση της προσωρινής μετακίνησης σε περιόδους αδειών της νεκροτόμου της Ιατροδικαστικής ενός από τους έξι νεκροτόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ή τους τρεις του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Απάντηση, όμως, δεν έλαβε ακόμη…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου