ΑΡΧΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ

Ο Γραβάνης για τα εμβόλια και τις παραλλαγές του κορονοϊού

Επικαλούμενος το κορυφαίο περιοδικό Cell, ο Λαρισαίος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί τι συμβαίνει με τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax και την προστασία που παρέχουν στις παραλλαγές του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΛΕΜΕ!

Μελετήθηκε εάν οι αποκρίσεις των Τ κυτταροτοξικων λεμφοκυττάρων (φονείς των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων, ‘εργοστασίων’ παραγωγής του) που προκαλούνται από τα εμβόλια Pfizer, Moderna AstraZeneca, Novavax αναγνωρίζουν τις παραλλαγές του κορωνοιου. Οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων διατηρήθηκαν σε όλα τα ανωτέρω εμβόλια. Αντίθετα, σημαντικές συνολικές μειώσεις παρατηρήθηκαν για τα Β κύτταρα μνήμης και τα εξουδετερωτικά αντισώματα (η πρώτη ανοσολογική απάντηση στον ιό).

Σε άτομα ~ 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, το 90% (CD4+) και το 87% (CD8+) των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μνήμης διατηρήθηκαν έναντι των παραλλαγών και το 84% (CD4+) και το 85% (CD8+) έναντι και της παραλλαγής Omicron. Η σχεδόν πλήρης λειτουργική διατήρηση της πλειονότητας των αποκρίσεων των Τ κυτταροτοξικων λεμφοκυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο ως άμυνα μνήμης δεύτερου επιπέδου έναντι και των πρόσφατων παραλλαγών προστατεύοντας από την νοσηση (όχι την λοίμωξη). Στο κορυφαίο περιοδικό Cell χθες».

onlarissa.gr

#Tags

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ