ΛΑΡΙΣΑ

Συζήτησαν για την λαθρουλοτόμηση και τους μετανάστες

συζήτησαν-για-την-λαθρουλοτόμηση-και-177506
Τη Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Γερακούδη επισκέφθηκε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας
Χθες, Δευτέρα 24/9, ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμάς Ψύρρας, επισκέφτηκε την Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα κ. Καλλιόπη Γερακούδη.
Κατά την επίσκεψη του ο βουλευτής αφενός ενημερώθηκε αναλυτικά για θέματα αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφετέρου έθεσε επιτακτικά τα επίκαιρα ζητήματα της Δασοπροστασίας και των αλλοδαπών που διαμένουν στην περιοχή μας.
Με την ευκαιρία, κουβέντιασε με την κ. Γερακούδη την επίκαιρη ερώτηση του προς τους αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την έξαρση της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας, που πριν από λίγες μέρες συζήτησε η βουλή.
Σύμφωνα με το βουλευτή: “ Πέρυσι κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Φέτος η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς επίσης και η ανεπαρκής φύλαξη των δασών δημιουργούν ήδη τις προϋποθέσεις έξαρσης της λαθροϋλοτομίας ”.
Παράλληλα, τόνισε ότι «λαθροϋλοτόμοι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, αλλά καλά οργανωμένα συνεργεία που δρουν ως κυκλώματα και προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας». Μάλιστα, «οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι και συχνά δεν διστάζουν να απειλήσουν και να εκφοβίσουν πολίτες που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών».
Ο κ. Θ. Ψύρρας πρότεινε:
1) να ενταθούν περαιτέρω οι έλεγχοι,

2) οι Διευθύνσεις Δασών να εποπτεύουν το έργο των Δασαρχείων, συνεισφέροντας σε μέσα και προσωπικό,

3) να αναλάβουν τη δασική φύλαξη οι 1500 αγροφύλακες, οι οποίοι μετά την Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία έμειναν στην ουσία χωρίς αντικείμενο εργασίας»,

4) να ενεργοποιηθούν οι πόροι που προβλέπονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2012» για δράσεις που στοχεύουν στην βελτίωση των υποδομών για την πρόληψη της λαθροϋλοτόμησης και

5) να γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο εθελοντισμός και να γίνει γνωστό το νούμερο 1591 στο οποίο να καταγγέλλεται κάθε παράνομη υλοτόμηση.
Τέλος, υπογράμμισε ότι με τη ελλιπή φύλαξη του δασικού πλούτου η χώρα κινδυνεύει με ευρωκαταδίκες για μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με «τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά».
Σύμφωνα με την κ. Γερακούδη οι υπηρεσίες ενεργούν κατά τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Για τους μετανάστες που ζουν στην περιοχή μας ο βουλευτής επανέλαβε τις απόψεις της Δημοκρατικής Αριστεράς που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν:
• Την νομιμοποίηση των μεταναστών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

• Την προώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και τέλος

• Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου