ΛΑΡΙΣΑ

Φυλάκιση 10 ετών… στο σπίτι για Λαρισαίο για υπεξαίρεση 8,5 εκ. ευρώ

φυλάκιση-10-ετών-στο-σπίτι-για-λαρισαί-169500

Κάθειρξη 10 ετών αλλά φυλάκιση… στο σπίτι προβλέπει η ποινική διαπραγμάτευση για τον 66χρονο πρώην ταμία που ομολόγησε την ενοχή του για την υπεξαίρεση 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης υπογράφηκε χθες, λίγο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με τον εισαγγελέα της έδρας λαμβάνοντας υπόψη τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του 66χρονου σύμφωνα και με γνωματεύσεις γιατρών των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, εκ των πραγμάτων να οδηγείται στην απόφαση, ο πρώην ταμίας να εκτίσει στο σπίτι, τη βαρύτατη κατά τα άλλα ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Μία απόφαση που μπορεί να υπαγορεύεται από τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σεβόμενη παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσβάλλει ωστόσο το περί δικαίου αίσθημα, ενώ μένει να απαντηθεί πώς ο ΟΑΕΔ θα καταφέρει, αν καταφέρει, να εισπράξει πίσω τα χρήματα της υπεξαίρεσης «μαθμουθ».

Η δίκη αφορά στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης του ποσού των 8.536.000 ευρώ (από τις 13 Απριλίου 2007 έως και τις 19 Μαΐου 2015) με το «μεγάλο κόλπο» του 66χρονου να βασίζεται σε «διπλά» εντάλματα πληρωμής που αφορούσαν στη μισθοδοσία εκπαιδευτικού προσωπικού.

O 66xpovos πρώην προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, που σήμερα φαίνεται να αντιμε­τωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, παραπέμφθηκε για πέντε κακουργήματα (υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστο­γραφία και νομιμοποίηση εσόδων), αλ­λά με την ολοκλήρωση της διαπραγμά­τευσης χθες η υπόθεση διαχωρίστηκε για τους άλλους πέντε κατηγορούμε­νους. Έτσι στο εδώλιο κάθονται πλέον ο γιος, η σύζυγος και η κουμπάρα του 66χρονου που κατηγορούνται μόνο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αφού νωρίτερα το Δι­καστήριο απάλλαξε των κατηγοριών, κρίνοντας αθώες δύο υπηρεσιακά στε­λέχη του ΟΑΕΔ.

Τη νυν περιφερειακή διευθύντρια Θεσ­σαλίας όσο και τη γενική διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, οι οποίες είχαν παραπεμφθεί για αμέλεια. Διευκρινίζεται πως η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ στη Λάρισα ήταν αυτή που ανέφερε την υπόθεση στη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά βρέθηκε τελικά κατηγορούμενη, με αποτέλεσμα χθες να δέχεται με συγ­κίνηση την απόφαση για την αθώωσή της. Προηγήθηκε η απόφαση του Δικα­στηρίου για αποβολή της Πολιτικής Αγωγής, των δικηγόρων δηλαδή του ΟΑΕΔ, K0vovras δεκτό το αίτημα της υπεράσπισή των τριών κατηγορουμέ­νων. Η οποία υπεράσπιση ζήτησε την αποβολή των δικηγόρων του ΟΑΕΔ με το σκεπτικό όχι η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του πρώην ταμία και όχι σε βάρος των υπόλοιπων κατήγορουμένων.

Γιος, σύζυγος και κουμπάρα (σ.σ. ιδιοκτήτρια πρακτορείου ΟΠΑΠ) του 66χρονου απέμειναν πλέον οι μοναδικοί κα­τηγορούμενοι, οι οποίοι αρνούνται την κατηγορία, με την υπόθεση να εκδικάζεται από χθες, ενώ ο βασικός κατηγορούμενος δεν χρειάστηκε να παραστεί.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΚΤΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό από τον νέο Ποινικό Κώδικα, προβλέπεται η διαδικασία της Ποινικής Διαπραγμάτευσης. Μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου με απαραίτητη προϋπόθεση την ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο, ενώ αν­τικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι μό­νο η επιβλητέα κύρια ή παρεπόμενη ποι­νή και ο τρόπος έκτισης.

Ο εισαγγελέας της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα της υπαγωγής στη διαδικασία με τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας να ομολογεί την ενοχή του και παράλληλα να προσκομίζει γνωματεύσει ιατρών από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας στα οποία περιγράφεται η vόσος από την οποία ασθενεί.

Ως προς την ποινή, σύμφωνα με πλη­ροφορία της «Ε», ο εισαγγελέας επέβα­λε ποινή συνολικής κάθειρξής 10 ετών εκ των οποίων 5 έτη για την απάτη, 2 έτη για την υπεξαίρεση και, από ένα έτος για τα άλλα τρία αδικήματα (απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων). Ως προς την έκτιστη της ποινής, στο άρ­θρο 105 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) «(Έκτιση ποινής στην κα­τοικία») και στην παράγραφο 2 διευκρι­νίζεται πως «ισχύει επίσης, χωρίς τις προϋποθέσεις της παρ. 1, για εκείνους που νοσούν από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας τελικού στα­δίου, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκά­θαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή εί­ναι τετραπληγικοί, από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), από γεροντική άνοια ή από κακοήθη νεοπλάσματα τε­λικού σταδίου».

Η συνήγορος του 66χρονου προσκόμι­σε ιατρικές γνωματεύσει που βεβαι­ώνουν την ασθένεια (του πρώην ταμία) που υπάγεται στη συγκεκριμένη παρά­γραφο, εξέλιξη που δεν άφηνε περιθώ­ριο εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής. Έτσι η ποινική διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε με την επιβολή ποινής, συνολικής κάθειρξή 10 ετών και κατ’ οίκον έκτισα, απόφαση που – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – έλαβε υπόψη της την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμά­των του Ανθρώπου (Άρθρο 3) με βάση και παλαιότερες καταδικαστικές για τη χώρα μας αποφάσεις με αφορμή τις συνθήκες κράτησης ασθενών.

Το αποτέλεσμα της Ποινικής Διαπραγ­μάτευσης ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας της έδρας, ενώ το πρακτικό της απόφασης θα αποσταλεί προς επικύρω­ση στο Μονομελές Δικαστήριο Κακουρ­γημάτων.

ΑΘΩΩΣΗ ΤΣΙΟΥΡΒΑ

Πριν την εκδίκαση της υπόθεσής, οι συ­νήγοροι των δύο στελεχών του ΟΑΕΔ, της νυν περιφερειακής διευθύντριας Θεσσαλίας και της γενικής διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών στην Αθήνα ζήτησαν να παύσει η ποινική δίωξη εναντίον τους με δεδομένο ότι το αδίκη­μα της αμελείας δεν υπάρχει πλέον με βάση και τον νέο Ποινικό Κώδικα. Το Δικαστήριο απάλλαξε τις δύο γυναίκες από τις κατηγορίες, με τον συνήγορο της κ. Τσιούρβα να σημειώνει στην «Ε» ότι «ως προς την απόφαση για την κ. Τσι­ούρβα αποκαταστάθηκε η πραγματικό­τητα και αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Η κ. Τσιούρβα δέχθηκε με συγκίνηση την απόφαση με δεδομένο ότι, ενώ ήταν εκείνη που τον Μάιο του 2015 ανέφερε την υπόθεση στη διοίκηση του Οργανι­σμού, τελικά βρέθηκε κατηγορούμενη για αμέλεια και συγκατηγορούμενη με τον πρώην ταμία που ομολόγησε την ενοχή του. Μετά και τις καταθέσει με­γάλου αριθμού μαρτύρων χθες, η δίκη διακόπηκε για τις 16 Φεβρουάριου.

Πηγή: Ελευθερία – Β. Κακάρας – onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου