ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Καρδίτσα: Καμπάνες για χρέη στην πρώην ΑΤΕ

καρδίτσα-καμπάνες-για-χρέη-στην-πρώην-527585

Μετά την καταδίκη σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, που επιβλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε Καρδιτσιώτη αγρότη, επειδή δεν μπορούσε να εξοφλήσει το αγροτικό δάνειο που έχει πάρει από την πρώην ΑΤΕ, χτες το δικαστήριο της Καρδίτσας επέβαλε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή και σε άλλους αγρότες του νομού, με την ίδια κατηγορία.

Από τους 27 συνολικά κατηγορουμένους, κάποιοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ ορισμένων οι υποθέσεις πήραν αναβολή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε έξω από τα Δικαστήρια η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Μπούτας, είπε:

«Θεωρούμε απαράδεκτο να δικάζονται αγρότες για χρέη όπου με δόλιο τρόπο η ΑΤΕ και η κυβέρνηση πριν από μια 10ετία τα μετέτρεψαν σε κτηνοτροφικά με εγγυητή το Δημόσιο. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις. Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των αντιαγροτικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και η ΕΕ μέσω της ΚΑΠ. Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει μαζικά με το σύνθημα “ένας για όλους και όλοι για έναν”. Να βγούμε μαζικά στον αγώνα για να τους σταματήσουμε. Διαφορετικά δεν θα μείνει στρέμμα για να καλλιεργηθεί. Ενότητα και αγώνας για να τους σταματήσουμε».

Στο δικαστήριο έσυρε τους αγρότες το Δημόσιο, το οποίο, μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), ανέλαβε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πέρασαν στην «κακή». Προκειμένου να τα εισπράξει, προχωράει είτε σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από όσους οφειλέτες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή σε παραπομπή στα δικαστήρια όσων δεν έχουν τίποτα προς δήμευση.

Στην Καρδίτσα είναι εκατοντάδες οι μικρομεσαίοι αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια, καθώς είναι αδύνατον να ξοφλήσουν τα αγροτικά δάνεια, τα οποία, αν και «ρυθμίστηκαν» με εγγύηση του Δημοσίου και παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί πολλές δόσεις στην τράπεζα, δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιθέτως γιγαντώθηκαν, με τις προσαυξήσεις και τα πανωτόκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα χωριό -το Προάστιο- έχουν σταλεί «κλητήρια» σε πάνω από 170 αγροτικές οικογένειες, ενώ δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο έχουν οριστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, αφού η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και των πολλών και βαριών χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες του αγροτικού κόσμου. Το ζήτημα των αγροτικών δικών για χρέη έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση.

Εφ. Ριζοσπάστης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου