ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η γνώμη των εργαζόμενων για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην δουλειά

η-γνώμη-των-εργαζόμενων-για-τις-επιπτώ-966050

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό θετικοί για την τεχνητή νοημοσύνη

Καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGP συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, έχουν εισέλθει και στον χώρο εργασίας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό θετικοί για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις της περισσότερο από τις αρνητικές, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της PwC.

Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον μία θετική συνέπεια της τεχνητής νοημοσύνης στην καριέρα τους— θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας—ενώ λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο επισήμαναν τουλάχιστον μία αρνητική επίπτωση.

Όσοι έχουν εξειδίκευση σε κάποιο τομέα είναι πιο πιθανό να δουν την τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάζει την καριέρα τους – τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους. Ωστόσο, όσοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι λιγότερο πιθανό να προβλέψουν τον αντίκτυπο και είναι πιο πιθανό να συγκαταλέγονται στο 22% των ερωτηθέντων που λένε ότι δεν πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη δουλειά τους.

Αυτό το εύρημα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη της ανάγκης να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, αλλά ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους των οποίων οι εργασίες δεν απαιτούν εξειδίκευση. Οι ανθρώπινες δεξιότητες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από έναν αλγόριθμο και εξοπλίζουν τους ανθρώπους με εφόδια ώστε να προσαρμοστούν σε κάθε νέα τεχνολογία που εμφανίζεται.

Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες

Οι εργοδότες θα πρέπει να δώσουν στους υπαλλήλους τους την ευκαιρία να πειραματιστούν με την τεχνητή νοημοσύνη με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας γύρω από την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο, την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και άλλους ευαίσθητους τομείς.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση δεξιοτήτων που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαράγει, όπως η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία, η συνεργασία και η ηγεσία.

Πηγή: ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου