ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεχίζεται η ρωσική επιχείρηση λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

συνεχίζεται-η-ρωσική-επιχείρηση-λογο-96477

H ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor μπλόκαρε τις ιστοσελίδες τουλάχιστον άλλων 15 μέσων ενημέρωσης, την ώρα που η Μόσχα ενισχύει τον έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ιστοσελίδες του Bellingcat, ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας, τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και ρωσόφωνων μέσων με έδρα το Ισραήλ και την Ουκρανία δεν είναι από σήμερα προσβάσιμες στην Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Tα δίκτυα VPN που προσφέρουν ανώνυμη σύνδεση είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης από ρωσικό έδαφος.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες προστέθηκαν και στην επίσημη μαύρη λίστα της Roskomnadzor.

Από τις ιστοσελίδες με έδρα την Ρωσία έχουν αποκλεισθεί το Kavkazki Ouzel που καλύπτει τον Καύκασο και το permdaily.ru που καλύπτει τα Ουράλια.

Η Roskomnadzor μπλόκαρε επίσης την πρόσβαση σε δύο ρωσόφωνα μέσα με έδρα το Ισραήλ, όπου ζει μεγάλη κοινότητα που έχει μεταναστεύσει από την Σοβιετική Ενωση: το 9 TV Channel Israel και το Vesty Israel.

Απαγόρευση πρόσβασης έχει επίσης επιβληθεί σε πολλά ουκρανικά ενημερωτικά όπως τα novosti.dn.ua και bukinfo.ua, καθώς και σε ένα ρωσόφωνο εσθονικό μέσο, το Postimees.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία πολλαπλασίασε τις προσπάθειες ελέγχου των πληροφοριών στο Ιντερνετ σχετικά με την εισβολή, η οποία περιγράφεται από τα ρωσικά μέσα ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Μόσψα έχει μπλοκάρει μεταξύ άλλων τα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook, Instagram, καθώς και ρωσόφωνα μέσα επικριτικά που επικρίνουν το Κρεμλίνο και αντιτίθενται στην εισβολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑFP

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου