ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Twitter: Επιφυλάξεις των επενδυτών για το εάν ο Μάσκ θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς

twitter-επιφυλάξεις-των-επενδυτών-για-το-εάν-904955

Επενδυτές έχουν επιφυλάξεις για το αν ο Ίλον Μασκ θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Twitter Inc έναντι οικονομικού τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (41,76 δισ. ευρώ).

Για αυτό το λόγο έστειλαν τις μετοχές της εταιρίας, στο χαμηλότερο επίπεδο της τιμής τους από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς.

Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι για το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να μην έχει την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων (19,93 δισεκατομμυρίων ευρώ) που πρέπει να καταβάλει.

Ωστόσο, μπορεί να αποφασίσει κατά της πώλησης μερικών μετοχών της στην Tesla Inc, που θα είναι ίσως αναγκαία για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Ακόμη, ο Μασκ είναι υπαναχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις του στο παρελθόν, γεγονός που αυξάνει τους φόβους. Νωρίτερα μέσα στο μήνα αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πάρει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter.

Το 2018, ο Μασκ είχε προχωρήσει σε μία ανάρτηση στο Twitter ότι είχε «διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» για μία συμφωνία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων (68,34 δισεκατομμυρίων ευρώ) αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά τελικά δεν προχώρησε με σχετική προσφορά.

Επιπρόσθετα, ο Μασκ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση αποχώρησής του από τη συμφωνία.

Το ποσό αυτό της αποζημίωσης, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται από το Forbes στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια (227,79 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Υπάρχει μεγάλο ποσοστό σοβαρού ρίσκου για το επόμενο εξάμηνο που απαιτείται χρονικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο Κρις Πουλτζ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου (Kellner Capital).

Πτώση της τιμής των μετοχών του Twitter και της Tesla
Η τιμή των μετοχών του Twitter στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 2,1% στα 48,68 δολάρια (46,20 ευρώ), μειωμένη αισθητά από την τιμή της συμφωνίας εξαγοράς στα 54,20 δολάρια (51,44 ευρώ) αφήνοντας μία πιθανότητα 62% για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλή πιθανότητα για μία τελική συμφωνία, όπως δηλώνουν επενδυτές, με δεδομένο ότι είναι απίθανο ο Μασκ, που δεν έχει επενδύσει σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα σχετικά με κινήσεις να μονοπωλήσει την αγορά.

Η τιμή των μετοχών της Tesla μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% την Τρίτη, καθώς εξαφανίστηκαν 126 δισεκατομμύρια δολάρια (119,59 δισεκατομμύρια ευρώ) από την μετοχική της αξία, μετά από ανησυχίες ότι ο Μασκ θα πρέπει να πωλήσει μετοχές στην εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να πληρώσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Ο Ρόι Μπέχρεν, μέλος της διοίκησης στην επενδυτική εταιρία Westchester Capital Management που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,13 δισεκατομμυρίων ευρώ), δήλωσε ότι η αποζημίωση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό, ώστε να Μασκ να σκεφτεί δύο φορές την αποχώρησή του από τη συμφωνία.

«Με βάση την καθαρή περιουσία του και το μέγεθος της εξαγοράς, η αποζημίωση είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος», δήλωσε ο Μπέχρεν.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου