ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σπουδαία ανακάλυψη: Κατασκεύασαν λέιζερ που αλλάζει την κατεύθυνση των κεραυνών!

σπουδαία-ανακάλυψη-κατασκεύασαν-λέι-897974

Σημαντικό βήμα στην αντικεραυνική προστασία πέτυχαν ερευνητές στην Ελβετία, που κατασκεύασαν λέιζερ το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτρέπει τους κεραυνούς.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίδειξη κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στην κορυφή ενός βουνού στην Ελβετία.

Το επίτευγμα, το οποίο περιελάμβανε εκτόξευση ισχυρών παλμών λέιζερ σε σύννεφα καταιγίδας για αρκετούς μήνες, ανοίγει το δρόμο για συστήματα αντικεραυνικής προστασίας που βασίζονται σε λέιζερ για αεροδρόμια, εξέδρες εκτόξευσης και ψηλά κτίρια.

«Τα μεταλλικά αλεξικέραυνα χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού για προστασία από κεραυνούς, αλλά η περιοχή που μπορούν να προστατεύσουν περιορίζεται σε λίγα μέτρα ή δεκάδες μέτρα. Ελπίζουμε να επεκταθεί η προστασία κατά αρκετές εκατοντάδες μέτρα εάν έχουμε αρκετή ενέργεια στο λέιζερ», δήλωσε ο Aurelien Houard, φυσικός στην Ecole Polytechnique στο Palaiseau της Γαλλίας, σύμφωνα με τον The Guardian.

Ο κεραυνός είναι ηλεκτρική εκκένωση που συνήθως παράγει σπινθήρες σε ακτίνα τριών ή τεσσάρων χιλιομέτρων. Το φορτίο που μεταφέρεται από τον κεραυνό είναι τόσο έντονο που φτάνει τους 30.000 βαθμούς Κελσίου, περίπου πέντε φορές θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο κεραυνοί χτυπούν τη Γη κάθε χρόνο, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, δέκα φορές περισσότερους τραυματισμούς και ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα παραδοσιακά αλεξικέραυνα χρονολογούνται από τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ο οποίος συνήθιζε να παρακολουθεί καταιγίδες, πριν από το διάσημο πείραμά του με χαρταετό το 1752. Αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες αναζητούν άλλους τρόπους για να προστατεύσουν κτίρια και αντικείμενα από τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν μετά από έναν κεραυνό.

Ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει το σύστημα λέιζερ είναι ότι λόγω της ισχύς του αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια των πιλότων, γι’ αυτό και η εναέρια κυκλοφορία έκλεισε πάνω από την περιοχή κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.

Παράλληλα, το κόστος του λέιζερ είναι αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με αυτό ενός συμβατικού αλεξικέραυνου« ωστόσο τα λέιζερ μπορούν να είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος τρόπος για τον έλεγχο των ηλεκτρικών εκκενώσεων και αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο έδαφος από κεραυνούς», σημείωσε ο Aurelien Houard.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου