ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Έλον Μασκ έβαλε σωματοφύλακες να πετάξουν έξω τα στελέχη του Twitter – Αναλαμβάνει ο ίδιος τα ηνία

ο-έλον-μασκ-έβαλε-σωματοφύλακες-να-πετ-882289

To Twitter θα είναι από το απόγευμα και επισήμως μία εταιρεία της «αυτοκρατορίας» του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, καθώς η ανακοίνωση της εξαγοράς αναμένεται να γίνει με το άνοιγμα της Wall Street.

O Μασκ αναμένεται επίσης να απευθυνθεί σήμερα στους εργαζόμενους στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να τους καθησυχάσει για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί μαζικών απολύσεων.

Ενδεχομένως, δε, να δώσει κάποια στοιχεία για τις προθέσεις του ως προς το τι μέλει γενέσθαι και τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θέλει να ηγηθεί o ίδιος του Twitter, αναλαμβάνοντας το ρόλο του διεθύνοντος συμβούλου, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μασκ σκοπεύει να πάρει τη θέση του Parag Agrawal, ο οποίος απολύθηκε «με το καλημέρα» μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ο Μασκ απέλυσε τον Agrawal – ο οποίος διαδέχθηκε τον Τζακ Ντόρσεϊ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter – τον οικονομικό διευθυντή Νεντ Σίγκαλ, τον υπεύθυνο πολιτικής της εταιρείας Vijaya Gadde, τον γενικό σύμβουλο Sean Edgett και την διευθύντρια πελατών Sarah Personette.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η προηγούμενη διοίκηση του Twitter όχι μόνο παύθηκε από τα καθήκοντά της, αλλά τα κορυφαία στελέχη οδηγήθηκαν εκτός κτιρίου, συνοδεία των ανδρών της ασφάλειας!

Τα στελέχη, πάντως, θα λάβουν γενναίες αποζημιώσεις, με εκείνη του Agrawal να φτάνει τα 38,7 εκατομμύρια δολάρια και του Segal στα 25,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αλλαγές που σκέφτεται o Μασκ και οι κίνδυνοι

Σε ανάλυσή του το Sky News υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν ο Έλον Μασκ έχει αναφερθεί σε μια σούπερ εφαρμογή στην οποία έχει δώσει το όνομα «Χ».

Το αν αυτή θα είναι το twitter ή κάποια μεγαλύτερη πλατφόρμα στην οποία αποτελεί τμήμα η εξαγορά του αυτή, παραμένει αβέβαιο ωστόσο αρκετοί μιλούν για ομοιότητες με την πλατφόρμα του κινεζικού WeChat, μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής μυνημάτων, αγοραπωλησίας προϊόντων αλλά και αναρτήσεων στο στιλ του Twitter.

«Έχει αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ενώ οι περισσότεροι θα καθυστερούσαν με τις λεπτομέρειες και θα ξεκινούσαν εκεί το σχέδιό τους, ο Έλον Μασκ τα ξεπερνάει όλα αυτά και ξεκινά με την μεγάλη ιδέα και ασχολείται με ζητήματα που την αφορούν. Κατά τη γνώμη μου είναι το πρώτο από τα βήματα ενός ευρύτερου σχεδίου για το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει» υποστηρίζει ο συγγραφέας της βιογραφίας Risking It All του Έλον Μασκ.

Οι επικριτές του Μασκ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας «εφαρμογής για όλα» προδίδει έναν άνθρωπο που δεν έχει πραγματικό σχέδιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας του Twitter, o Τζέισον Γκόλντμαν, η έλλειψη καθαρής στρατηγικής ήταν αυτή που τον οδήγησε να προσπαθήσει να ακυρώσει τη συμφωνία.

Η «Άγρια Δύση» της ελευθερίας του λόγου

Ο Έλον Μασκ έχει περιγράψει, μεταξύ άλλων, τον εαυτό του ως έναν απόλυτο οπαδό της ελευθερίας του λόγου. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο έλεγχος του περιεχομένου είναι πολύ αυστηρή και έχει επικρίνει τον αποκλεισμό χρηστών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χαλαρή στάση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο απέναντι στον έλεγχο περιεχομένου θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να θριαμβεύσουν τα χειρότερα τρολς μετατρέποντας το Twitter σε μια «Άγρια Δύση» όπου όλα επιτρέπονται.

«Η ελευθερία του λόγου είναι πολύ βασική αρχή ειδικά για όλους όσοι “τρέχουν” μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Το θέμα είναι ότι ο Μασκ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Αυτό που θέλει είναι να υπάρχουν περισσότερες φωνές στην πλατφόρμα που συμφωνούν με τις δικές του πολιτικές απόψεις» υποστηρίζει ο Γκόλντμαν, ο οποίος ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα με ειδικότητα τον ψηφιακό κόσμο.

Ο Μασκ έχει υποστηρίξει ότι η προσέγγιση του ζητήματος της ελευθερίας της έκφρασης θα βασιστεί στους νόμους των ανεξάρτητων κρατών με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτό θα δώσει περισσότερη δύναμη σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Η πιθανή επιστροφή αμφιλεγόμενων φωνών

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Twitter ήταν η «αποβολή» του Ντόναλντ Τραμπ όταν κατηγορήθηκε ότι με τις αναρτήσεις του πυροδότησε την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η προσέγγιση του Μασκ για την ελευθερία της έκφρασης αλλά και οι πληροφορίες που τον θέλουν να ετοιμάζεται για «εκκαθαρίσεις» έχουν αυξήσει την ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιστροφές αποκλεισμένων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Κάνιε Γουέστ.

Νέοι τρόποι πληρωμής

Το Twitter βασίζεται πολύ στις διαφημίσεις αποδίδοντας, μάλιστα, στις κακές επιδόσεις της συγκεκριμένης βιομηχανίας για τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματά του στις αρχές του καλοκαιριού.

Λύση για το ζήτημα αυτό, όπως πιστεύει ο Μασκ είναι να υπάρξει μια «προνομιακή εμπειρία» για χρήστες που θέλουν να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο.

Αν και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι υπάρχει χώρος γι’ αυτούς τους «σούπερ χρήστες», υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν όλοι όσοι δεν θέλουν να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο για να είναι παρόντες στο Twitter.

Όπως σημειώνουν αναλυτές το μεγάλο πρόβλημα με τις εγγραφές είναι η πρόσβαση καθώς αρκετοί χρήστες μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας ενός μεγάλου τμήματος της υπάρχουσας βάσης χρηστών του Twitter.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου