ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Alexa της Amazon θα μπορεί να έχει την φωνή αγαπημένων αποθανόντων προσώπων σας

η-alexa-της-amazon-θα-μπορεί-να-έχει-την-φωνή-αγαπ-881522

Μια κατά γενική ομολογία μακάβρια ιδέα είχε η Amazon σχετικά με την Alexa, μιας και αποφάσισε να της δώσει την δυνατότητα να μιμείται την φωνή των αγαπημένων αποθανόντων προσώπων των χρηστών.

Η νέα αυτή δυνατότητα παρουσιάστηκε στις 22 Ιουνίου και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί και θα γίνει διαθέσιμη στους χρήστες.

Αν οι απορίες σας, πάντως, είναι πολλές, ξεκινώντας από το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης, ο Ρόχιντ Πρασάντ και ο βασικός επιστήμονας πίσω από το εν λόγω πρότζεκτ, εξήγησε στον Guardian πως η τεχνολογία που υποστηρίζει μία τέτοια δυνατότητα υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια και αρκεί δείγμα μόλις 1 λεπτού ηχογραφημένης φωνής του εκάστοτε προσώπου ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η λειτουργία.

Κατά την παρουσίαση της νέας αυτής δυνατότητας της ψηφιακής βοηθού της Amazon, ένα νεαρό αγόρι ρώτησε με απορία: «Μπορεί η γιαγιά μου να ολοκληρώσει να μου διαβάζει τον “Μάγο του Οζ”;». Η γιαγιά του αγοριού μπορεί να μην ζει πια για να του ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία, μπόρεσε όμως να το κάνει η Alexa.

Το εν λόγω τεχνολογικό βήμα μπορεί να γεννά πολλά ερωτήματα ηθικής και όχι μόνο φύσεως. Λίγες ώρες πριν η Amazon παρουσιάσει τη νέα αυτή δυνατότητα που ετοιμάζει, η Microsoft δημοσίευσε κάποιους νέους κανόνες σχετικά με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι θέτουν όρια στο ποιοι μπορούν να δημιουργούν συνθετικές φωνές και για ποια χρήση.

Η ιδέα της αναβίωσης αποθανόντων προσώπων μέσω της τεχνολογίας δεν είναι νέα. Το 2020, ο Τζόσουα Μπαρμπό εκπαίδευσε ένα ρομπότ ώστε να μπορεί να κάνει συζητήσεις με την εκλιπούσα μνηστή του. Το 2018, πάλι, η Γιουτζίνια Κούντα έφτιαξε ένα chatbot βασισμένο σε παλιά μηνύματα του συντρόφου της, Ρόμαν Μαζουρένκο.

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου