ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Aπό το γραμμόφωνο στο smartphone

aπό-το-γραμμόφωνο-στο-smartphone-83295

Όταν πριν από 125 χρόνια ο γερμανός εφευρέτης Έμιλ Μπερλίνερ κατέθετε στο γραφείο ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ την εφεύρεσή του, κανείς δε φανταζόταν ότι έμελλε να αλλάξει το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας. Το πρωτοποριακό για την εποχή γραμμόφωνο ήταν η εξέλιξη του προγενέστερου φωνογράφου του Τόμας Έντισον.

Το πικάπ

Στη δεκαετία του 1940 οι δίσκοι που κατασκευάζονταν πια από βινύλιο έγιναν πιο λεπτοί και ανθεκτικοί. Το χωνί εξαφανίστηκε. Το γραμμοφώνο απέκτησε στρογγυλή βάση και ηχεία.

Η κασέτα

To 1963 η πρωτοπόρος εταιρεία Philips παρουσίασε την κασέτα «Compact». Δίνοντας τη δυνατότητα να προχωράει μπροστά και πίσω, να είναι μικρή, οικονομική και ανθεκτική σύντομα κατέκλυσε την παγκόσμια αγορά και αγαπήθηκε κυρίως από τους νέους

Το ξεκίνημα του ραπ

Tα κασετόφωνα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Στις αφροαμερικανικές συνοικίες των μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ, όπου γεννιόταν εκείνη την εποχή η ραπ μουσική, έκαναν την εμφάνισή τους αυτά τα ογκώδη κασετόφωνα γνωστά ως «ghetto blasters» ή «boom boxes».

Το πρώτο walkman

To πρώτο walkman κυκλοφόρησε από τη Sony το 1979. Αρχικά έπαιζε μόνο κασέτες και στη συνέχεια cd. Φορητό, ελαφρύ, σε μοντέρνα για την εποχή σχέδια έγινε γρήγορα απαραίτητο αξεσουάρ κυρίως μαθητών και φοιτητών

Το τέλος του βινυλίου

Τον Αύγουστο του 1982 το συγκρότημα Abba ήταν το πρώτο που ηχογράφησε τραγούδια σε cd. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα παλιά βινύλια άρχισαν να εκλείπουν, δίνοντας τη θέση τους στα cd, με διαφιλονικούμενη ποιότητα ήχου και μεγαλύτερη αντοχή.

Η επανάσταση του mp3

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990, παράλληλα με την έκρηξη στο χώρο τον ηλεκτρονικών υπολογιστών έκανε την εμφάνισή του το πρώτο συμπιεσμένο ηλεκτρονικό αρχείο μουσικής, το mp3. Οι φορητές συσκευές που έπαιζαν τα αρχεία αυτά ονομάζονταν mp3-Player.

H επικράτηση του iPod

To δημοφιλέστερο mp3 player είναι το iPod της Αpple. Σήμερα κυκλοφορεί σε διάφορα μοντέλα και χρώματα, παίζει βίντεο, ενώ συνδέεται και στο διαδίκτυο.

Όλα σε ένα

Σήμερα ολοένα και περισσότεροι αντικαθιστούν παλιότερες συσκευές και mp3 players με smartphones. Συνδυάζουν υπηρεσίες τηλεφώνου και πλοήγησης στο διαδίκτυο με μεγάλη χωρητικότητα για αποθήκευση αρχείων mp3.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου