ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ιρανός επιστήμονας ισχυρίζεται πως κατασκεύασε χρονομηχανή

ιρανός-επιστήμονας-ισχυρίζεται-πως-κ-795114

Μία μηχανή ικανή να «κοιτάξει» στο μέλλον- σε διάστημα πέντε με οκτώ ετών- ισχυρίζεται πως κατασκεύασε ο 27χρονος Ιρανός επιχειρηματίας και επιστήμονας, Αλί Ραζεγκί, την οποία μάλιστα έχει καταχωρήσει στα μητρώα του ιρανικού «Κέντρου Στρατηγικών Εφευρέσεων».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Telegraph, o Ραζεγκί, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, έχει δηλώσει πως η συσκευή μπορεί να «δει» το μέλλον και να εκτυπώσει μία πρόβλεψη αφού συγκεντρώσει στοιχεία από το άγγιγμα του χρήστη, χρησιμοποιώντας «εξαιρετικά σύνθετους αλγορίθμους». Η «μηχανή ταξιδιού στο χρόνο Αριαγέκ», μπορεί – πάντα κατά τα λεγόμενα του Ραζεγκί- να κάνει προβλέψεις πέντε με οκτώ χρόνια στη μελλοντική ζωή ενός ατόμου, με ακρίβεια που αγγίζει το 98%.

Ο Ραζεγκί, στέλεχος του προαναφερθέντος Κέντρου, υποτίθεται πως έχει καταχωρημένες άλλες 179 άλλες εφευρέσεις στο όνομά του, και δηλώνει πως εργαζόταν πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και δέκα χρόνια. Η συσκευή υποτίθεται πως έχει τις διαστάσεις ενός προσωπικού υπολογιστή, και, κατά τον ίδιο, «δεν θα σας πάει στο μέλλον, αλλά θα φέρει το μέλλον σε εσάς».

Κατά τα λεγόμενά του, η ιρανική κυβέρνηση πλέον μπορεί να προβλέψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης με μία ξένη χώρα, και να προβλέψει τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων και των τιμών του πετρελαίου. Όπως επισημαίνει, μόλις η συσκευή φτάσει σε στάδιο μαζικής παραγωγής, θα δρομολογηθεί η πώλησή της σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον Ραζεγκί, φίλοι και συγγενείς του τον κατηγορούν ότι «προσπαθεί να παίξει τον Θεό» με τις ζωές των ανθρώπων και την ιστορία, αλλά το πρόγραμμα δεν έρχεται σε αντίφαση με τις θρησκευτικές αξίες: «οι Αμερικανοί προσπαθούν να φτιάξουν μια τέτοια συσκευή ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που εγώ τα έχω καταφέρει ήδη με πολύ μικρότερο κόστος…ο λόγος που δεν παρουσιάζουμε το πρωτότυπο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Κινέζοι θα κλέψουν την ιδέα και θα παράξουν εκατομμύρια αντίγραφα εν μία νυκτί».

Όπως είναι φυσικό, η εν λόγω «είδηση» αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά έντονο σκεπτικισμό εντός και εκτός του Ιράν (ειδικά μετά τα πρόσφατα «φιάσκα», με τις ανακοινώσεις περί «υπερσύγχρονων» μαχητικών αεροσκαφών, που αποδείχτηκαν μοντέλα στα οποία είχε χρησιμοποιηθεί μάλιστα Photoshop).

Σύμφωνα με τη Huffington Post, το αρχικό δημοσίευμα του Fars, το οποίο επικαλέστηκε η Telegraph, έχει κατεβεί από τη σελίδα του. Συνέντευξη του Ραζεγκί παρόλα αυτά δημοσιεύτηκε στο ιρανικό ενημερωτικό site Entekhab, όπου ο ίδιος φέρεται να επισημαίνει πως η εφεύρεσή του δεν θα είναι διαθέσιμη για μερικά χρόνια ακόμα, καθώς «περιμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση στο Ιράν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου