ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εξαιρετικά επικίνδυνη η νέα τάση στο Tik Tok για λεύκανση δοντιών στο σπίτι

εξαιρετικά-επικίνδυνη-η-νέα-τάση-στο-tik-tok-729510

Για μια πιθανώς «εξαιρετικά επιβλαβή» τάση ομορφιάς στο Tik Tok και η οποία παρουσιάζει τους χρήστες να κάνουν μόνοι τους λεύκανση δοντιών στο σπίτι τους, προειδοποιούν οι οδοντίατροι.

Χρήστες της εφαρμογής από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψαν πως αγοράζουν υπεροξείδιο του υδρογόνου -έναν από τους δραστικούς λευκαντικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών- και εφαρμόζουν τη χημική ουσία απευθείας στα δόντια τους για να επιτύχουν ένα πιο φωτεινό χαμόγελο.

Δείτε το βίντεο:

Μεταξύ αυτών και η 18χρονη Κλόντια από το Έσεξ, η οποία αγόρασε ένα μπουκάλι υπεροξειδίου του υδρογόνου από το eBay και χρησιμοποίησε μια μπατονέτα για να εφαρμόσει το υγρό απευθείας στα δόντια της για ένα λεπτό.

Το μπουκάλι περιείχε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου -30 φορές το ποσό που επιτρέπεται σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, η Κλόντια αδιαφόρησε για τους πιθανούς κινδύνους, λέγοντας στο βίντεό της: «Εάν είστε οδοντίατρος, μη μου πείτε ότι αυτό είναι λάθος, σώστε με από τη θλίψη μου, η ζημιά έχει ήδη γίνει». Αργότερα, επισήμανε πως ορισμένα προϊόντα λεύκανσης δοντιών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν έως και 14% υπεροξείδιο του υδρογόνου στα προϊόντα τους και επέμεινε ότι δεν ενθαρρύνει άλλους χρήστες να χρησιμοποιήσουν την ίδια μέθοδο με εκείνη. Είπε, επίσης, ότι ήταν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα της οικιακής διαδικασίας. «Μετά από 4 ημέρες, έπρεπε να σταματήσω να το χρησιμοποιώ γιατί λειτούργησε τόσο καλά, οπότε σταματήστε να σπαταλάτε τα χρήματά σας σε λευκαντικά προϊόντα».

Προειδοποιούν οι οδοντίατροι για τη λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Την ίδια ώρα, οι οδοντίατροι προειδοποιούν πως η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ισχυρές συγκεντρώσεις με αυτό τον τρόπο ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη μακροχρόνια στοματική υγεία. Η ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα ούλα, η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, καθώς και βλάβη στην ευαισθησία του σμάλτου και των δοντιών.

Η Δρ Ρίνα Γουάντια, εξήγησε: «Τα επαγγελματικά συστήματα λεύκανσης δοντιών χρησιμοποιούν έναν ειδικό δίσκο που κρατά το τζελ του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε επαφή με τα δόντια, αλλά το εμποδίζει να έρθει σε επαφή με τον ιστό των ούλων. Αυτό είναι σημαντικό καθώς εάν το τζελ αγγίξει τα ούλα, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, φλεγμονή και πόνο». Τα σοβαρά προβλήματα στα ούλα μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πτώση των δοντιών. «Τα ούλα και τα οστά συγκρατούν τα δόντια σας στην θέση τους, οπότε δεν έχει νόημα να έχετε λευκά δόντια εάν αρχίσουν να χαλαρώνουν, να αλλάζουν θέση και τελικά να πέφτουν. Η επαγγελματική λεύκανση των δοντιών περιλαμβάνει επίβλεψη από έναν οδοντίατρο που μπορεί να επιβλέπει ολόκληρη την διαδικασία. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει κάτι κακό».

Φυσικά, η χρήστης του TikTok δέχθηκε έντονη κριτική για την τεχνική αυτή, με αποτέλεσμα να προβεί σε μια δήλωση στην οποία λέει ότι δεν ενθαρρύνει κανέναν να ακολουθήσει την τεχνική της και πως το διάλυμα που χρησιμοποίησε η ίδια έχει μόλις 3% συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου.

«Δεν περίμενα ότι το βίντεο θα γινόταν viral», είπε η Κλόντια στο δεύτερο βίντεό της. «Ηθελα απλώς να μοιραστώ το κόλπο μου και δεν περίμενα ότι θα το έβλεπαν τόσο πολλοί άνθρωποι. Σας παρακαλώ, την επόμενη φορά να κάνετε την έρευνά σας και να σταματήσετε να κατηγορείτε εμένα».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου