ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Solar Impulse 2: ο γύρος του κόσμου με ηλιακή ενέργεια

solar-impulse-2-ο-γύρος-του-κόσμου-με-ηλιακή-ενέργε-628368

Το γύρο του κόσμου με μοναδικό καύσιμο την ενέργεια του ήλιου ξεκίνησε το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse-2 σε μια ιστορική αεροπορική πτήση.

Η απογείωση του ηλιακού μονοθέσιου αεροπλάνου με πιλότο τον Ελβετό Αντρέ Μπόρσχμπεργκ έγινε από το Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 7:12 τοπική ώρα (5:12 ώρα Ελλάδας).

Πρώτος σταθμός θα είναι το Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, όπου αναμένεται να προσγειωθεί προς το τέλος της ημέρας και επόμενος η Ινδία.

Ο γύρος του κόσμου των 35.000 χιλιομέτρων δεν θα διαρκέσει 80 ημέρες, αλλά πέντε ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους το Solar Impulse 2 θα διασχίσει τις ηπείρους, καθώς και τον Ειρηνικό όσο και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε όλη αυτή την πορεία τον Μπόρσχμπεργκ θα διαδεχτεί στο πιλοτήριο των 3,2 κυβικών μέτρων, όσο ένας τηλεφωνικός θάλαμος, ο επίσης Ελβετός Μπέρτραντ Πικάρ.

Οι στάσεις θα γίνουν τόσο για τεχνικούς λόγους και εργασίες συντήρησης όσο για τη διάδοση του μηνύματος του Solar Impulse-2 που δεν είναι άλλο από την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το μοντέλο Solar Impulse-2 τροφοδοτείται από 17.000 ηλιακές κυψέλες που ευθυγραμμίζονται στην κορυφή των γιγαντιαίων φτερών του. ενώ ενεργειακές μπαταρίες λιθίου, θα χρησιμοποιηθούν ως συλλέκτες ενέργειας για τις ώρες της νυχτερινής πτήσης. Οι μπαταρίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όταν το ηλιακό αεροσκάφος εξ αιτίας της αργής ταχύτητας του θα πρέπει να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό μέσα στο σκοτάδι χωρίς επιλογή στάσης.

Παρά το τεράστιο άνοιγμα των φτερών του που φτάνουν τα 72 μέτρα σε μήκος, μακρύτερα από αυτά του Jumbo 747, το ηλιακό αεροπλάνο ζυγίζει μόλις 2,3 τόνους.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου