ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε δημοφιλή διαδικτυακά παιχνίδια είχαν διεισδύσει πράκτορες της NSA

σε-δημοφιλή-διαδικτυακά-παιχνίδια-εί-546900

Πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) και της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας είχαν διεισδύσει σε δημοφιλή online παιχνίδια, όπως τα World of Warcraft και Second Life, φτιάχνοντας avatar, προσπαθώντας να ανακαλύψουν «τρομοκράτες» και να «στρατολογήσουν» πληροφοριοδότες.

Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που υπέκλεψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, τα οποία δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.

Φαίνεται ότι η υπηρεσία εκτιμούσε πως το πρόγραμμα παρακολουθήσεων δεν αρκούσε και ότι έπρεπε να στοχεύσει στην κοινότητα των online gamers.

Οι υπηρεσίες είχαν τη δυνατότητα συγκέντρωσης τεράστιας ποσότητας πληροφοριών από το δίκτυο της κονσόλας Xbox Live. Και πραγματικοί πράκτορες «μεταμφιέζονταν» πότε σε Ορκ (στο World of Warcraft), πότε σε ανθρώπινα άβαταρ (στο Second Life).

Το έγγραφο που χρονολογείται από το 2008 αποκαλύπτει ότι η NSA ανησυχούσε ότι ανάμεσα σε… γκόμπλιν και ξωτικά, κρύβονταν πραγματικοί τρομοκράτες.

Το έγγραφο χαρακτηρίζει τα παιχνίδια ως «δίκτυο επικοινωνιών πλούσιο σε στόχους», όπου οι στόχοι των υπηρεσιών πληροφοριών «κρύβονταν σε κοινή θέα».

«Τα παιχνίδια αυτά αποτελούν μεγάλη ευκαιρία» γράφει ο συντάκτης της επιστολής. Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι τόσοι πολλοί πράκτορες πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σε διαδικτυακά παιχνίδια, ώστε είχε σχηματιστεί μια ομάδα που έργο της ήταν να εξασφαλίζει ότι δεν παρακολουθούσε ο ένας πράκτορας τον άλλο.

Η επιστολή αναφέρει ότι με τη σωστή εκμετάλλευση, τα παιχνίδια μπορούσαν να προσφέρουν πολλές πληροφορίες: είτε για επιθέσεις χάκερ, είτε προσωπικές πληροφορίες, μέσω της επαφής με άλλους χρήστες.

Η πληροφορία αυτή ήρθε στο φως την ημέρα που οκτώ αμερικανικοί κολοσσοί των νέων τεχνολογιών (Microsoft, Google, Apple, Facebook, LinkedIn, Yahoo!, AOL και Twitter) με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον καλούν να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των μεθόδων παρακολούθησης που εφαρμόζονται σήμερα, λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν κλόνισαν την εμπιστοσύνη των χρηστών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου