ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μάσκες οξυγόνου αεροπλάνων: Πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν

μάσκες-οξυγόνου-αεροπλάνων-πώς-πρέπε-540784

Οσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση αλλαγής της πίεσης στην καμπίνα πρέπει αμέσως να βάλουν τη μάσκα οξυγόνου. Τι όμως είναι αυτή η μάσκα; Τι περιέχει; Πού βοηθά;

Σύμφωνα λοιπόν με ειδικούς, αυτό που διαχέεται μέσω της μάσκας οξυγόνου αρχικά δεν είναι οξυγόνο αλλά μια δέσμη χημικών ουσιών. Αυτές οι χημικές ουσίες γίνονται στη συνέχεια αναπνεύσιμο οξυγόνο.

Σε περίπτωση που αρχίζει να πέφτει η πίεση της καμπίνας πέφτουν οι μάσκες οξυγόνου. Οταν οι επιβάτες τραβούν τις μάσκες προς τα κάτω απελευθερώνονται αυτά τα χημικά (υπερχλωρικό νάτριο και οξείδιο του σιδήρου) τα οποία αναμειγνύονται μεταξύ τους. Η χημική αντίδραση που κάνουν μεταξύ τους δίνουν αυτό το οξυγόνο που πρέπει να αναπνεύσουν οι επιβάτες. Ολη αυτή η διαδικασία, μάλιστα, ανεβάζει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία εντός της καμπίνας, σύμφωνα και με τον ειδικό σε θέματα υγείας του Πανεπιστημίου του Τέχας Αρκ Κάρσον.

«Οταν τραβάει κάποιος προς τα κάτω τη μάσκα αρχίζει να δημιουργείται μια μυρωδιά καμένου», τόνισε και προσέθεσε ότι ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν καθώς μέσω των μασκών οξυγόνου μπορεί να αναπνέει κανείς με ασφάλεια.

«Ναι μπορεί κάποιος να αναπνεύσει καμία μικρά κομμάτια αυτή της χημικής σκόνης, αλλά είναι πολύ καλύτερο από την εναλλακτική που έχει, δηλαδή την έλλειψη οξυγόνου», προσέθεσε.

Βέβαια, το οξυγόνο που παρέχεται μέσω των μασκών δεν είναι για πάντα, αφού μπορεί να δοθεί μόνο για 15 το πολύ 20 λεπτά. Ωστόσο, αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να μπορέσει ο πιλότος να κατεβάσει το αεροσκάφος σε ασφαλές ύψος, όπου οι μάσκες δεν θα χρειάζονται πια καθως όλοι θα μπορούν να αναπνέουν μόνοι τους.

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, είναι να βάλει κανείς τη μάσκα οξυγόνου πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα από την αλλαγή πίεσης. Οποιος δεν το κάνει ρισκάρει να λιποθυμήσει. «Οταν η καμπίνα χάνει οξυγόνο, οι επιβάτες νιώθουν ζαλάδα, αποπροσανατολίζονται και στη συνέχεια χάνουν τις αισθήσεις τους», τονίζει ο ειδικός αεροπορικών ταξιδιών Τζορτζ Χόμπικα. «Είναι σημαντικό οι επιβάτες να κάνουν ότι είναι να κάνουν γρήγορα».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου