ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη Σελήνη το Σάββατο κινέζικο διαστημικό όχημα

στη-σελήνη-το-σάββατο-κινέζικο-διαστη-539843

Η προγραμματισμένη προσελήνωση του κινεζικού μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος Jade Rabbit το Σάββατο θα ενισχύσει το εθνικό γόητρο και θα οριοθετήσει ένα σημαντικό επίτευγμα στο χώρο των επιστημόνων για το Πεκίνο.

Το διαστημόπλοιο Change – 3 που μεταφέρει το όχημα θα κάνει υποβοηθούμενη «μαλακή» προσελήνωση στο Sinus Iridum, ή τον κόλπο του Rainbow, μια θέση που έχει επιλεγεί λόγω του σχετικά επίπεδου σεληνιακού εδάφους. Το διαστημικό όχημα θα κυλήσει έξω από το διαστημόπλοιο με αποστολή να συλλέξει δείγματα του εδάφους και να κάνει έρευνα της γεωλογικής δομής της σελήνης για περίπου τρεις μήνες.

Οι επιστήμονες είπαν ότι στο επίκεντρο της σεληνιακής εδαφολογικής ανάλυσης από την πλευρά της Κίνας είναι το ήλιο-3, ένα ισότοπο που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην πυρηνική τεχνολογία στο απώτερο μέλλον.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει μελετήσει τις δυνατότητες του ηλίου-3 για χρήση στην πυρηνική τεχνολογία από το 1950. Όμως η Γη είναι εξαιρετικά φτωχή σε αυτό το αέριο, καθώς στον πλανήτη υπάρχουν περίπου μόνο 15 τόνοι, καθιστώντας το «ιερό δισκοπότηρο» της σεληνιακής εξερεύνησης.

«Θεωρητικά υπάρχει ήλιο – 3 στο φεγγάρι» δήλωσε ο Γιάο Γουεχίν διαστημικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, «αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξορυχτεί. Θα πρέπει να σκαφτεί βαθιά το έδαφος και στη συνέχεια να θερμανθεί με εκατοντάδες βαθμούς έτσι ώστε το αέριο αυτό να απελευθερωθεί», είπε.

Η προσελήνωση του κινεζικού διαστημικού σκάφους είναι μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της Κίνας για την ανάπτυξη της διαστημικής της τεχνολογίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Τον Ιούνιο, τρεις ταϊκοναύτες – ο όρος που οι κινέζοι χρησιμοποιούν για τους αστροναύτες- είχαν περάσει 15 ημέρες στο διάστημα, ολοκληρώνοντας ελιγμούς σύνδεσης και πειράματα μέσα σε ένα υποτυπώδες εργαστήριο που αποτελεί ένα βασικό στάδιο στην προσπάθειά της Κίνας να κατασκευάσει μόνιμο διαστημικό σταθμό γύρω στο 2020. Η Κίνα έχει κατασκευάσει διαστημικό κέντρο στο νησί Χαϊνάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου