ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαρροή 4,5 εκατ. λογαριασμών του Snapchat

διαρροή-45-εκατ-λογαριασμών-του-snapchat-516353

Χάκερ υπέκλεψαν τα ονόματα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς 4,6 εκατ. χρηστών της εφαρμογής Snapchat. Τα στοιχεία αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα SnapchatDB, με διαγραμμένα τα δύο τελευταία ψηφία των τηλεφώνων, η οποία «κατέβηκε» όμως μετά από λίγες ώρες.

Η παραβίαση έρχεται σε μία εποχή όπου η application έχει κερδίσει τεράστια δημοφιλία, και ειδικά μάλιστα ανάμεσα στους έφηβους – σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, μόνο στις ΗΠΑ οι χρήστες της φτάνουν τα 26 εκατομμύρια. Επιτρέποντας την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο, μέσω iPhone και Android κινητά, το σημαντικότερο πλεονέκτημά της είναι πως όλα αυτά τα αρχεία «αυτοκαταστρέφονται», δηλαδή διαγράφονται αυτόματα λίγα δευτερόλεπτα αφότου τα «ανοίξει» ο παραλήπτης τους.

Αν και αρκετοί έφηβοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να ανταλλάσσουν προκλητικές φωτογραφίες («sexting»), πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ο τρόπος λειτουργίας του Snapchat απαντά στην ολοένα μεγαλύτερο φόβο που αισθάνονται οι χρήστες νεαρότερης ηλικίας, για το γεγονός πως ό,τι «ανεβαίνει» στο ίντερνετ συνήθως παραμένει για πάντα online.

Ωστόσο, η ανάρτηση των 4,5 εκατ. λογαριασμών αποδεικνύει πως η πλατφόρμα αντιμετωπίζει σημαντικό κενό ασφαλείας. Εξάλλου, μόλις τα Χριστούγεννα η αυστραλιανή εταιρεία Gibson Security είχε αποκαλύψει μια ανάλογη «κερκόπορτα» στην εφαρμογή, αν και οι χάκερ υποστήριξαν στο σάιτ Tech Crunch πως αξιοποίησαν μια διαφορετική ευπάθεια της πλατφόρμας.

portal.kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου