ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Facebook: Nέος πονοκέφαλος για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ η διαδικασία αναγνώρισης προσώπου

facebook-nέος-πονοκέφαλος-για-τον-μαρκ-ζούκερ-47422

Ενώ η συζήτηση για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook προς τη βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένας νέος πονοκέφαλος έρχεται να ταλαιπωρήσει τον διεθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού κολοσσού Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ομοσπονδιακός δικαστής των Ηνωμένων Πολιτείων αποφάσισε τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή εις βάρος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το τελευταίο έκανε παράνομη χρήση της διαδικασίας αναγνώρισης προσώπου (face tagging) στις φωτογραφίες των χρηστών, χωρίς την άδεια τους.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο δικαστής Τζέιμς Ντονάτο αποφάνθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, ότι η αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρείας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης της διαμάχης σχετικά με τα πρότυπα και την αναγνώριση προσώπου.

Από την πλευρά του, το Facebook ανακοίνωσε ότι εξετάζει διεξοδικά τη δικαστική απόφαση. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η υπόθεση δεν έχει κάποια αξία και θα υπερασπιστούμε τον ευατό μας δυναμικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης άσκησαν μήνυση κατά του Facebook το 2015, για φερόμενες παραβιάσεις σχετικού νόμου της πολιτείας του Ιλινόι, αναφορικά με την ιδιωτικότητα των πληροφοριών των βιομετρικών στοιχείων των χρηστών.

Σύμφωνα με τον Ντονάτο, στην αγωγή θα περιλαμβάνονται εκείνοι οι χρήστες από το Ιλινόι, για τους οποίους το κοινωνικό δίκτυο δημιούργησε και αποθήκευσε αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου, μετά τις 7 Ιουνίου 2011.

Αυτή είναι η ημερομηνία που το Facebook εισήγαγε το εργαλείο «Tag Suggestions», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν «tag» κάποιο άλλο πρόσωπο (να αναγνωρίσουν και να κατονομάσουν κάποιο πρόσωπο) σε μία φωτογραφία που έχει ανέβει στο κοινωνικό δίκτυο από κάποιον χρήστη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου