ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι κρύβεται πίσω από το μπλόκο του Firefox στο Flash

τι-κρύβεται-πίσω-από-το-μπλόκο-του-firefox-στ-422102

Από τη μία πλευρά έχουμε μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές του Web: το Flash της Adobe.

Από την άλλη, έναν από τους δημοφιλέστερους browsers του Διαδικτύου: τον Firefox του ιδρύματος Mozilla.

Γιατί, άραγε, ο δεύτερος αποφάσισε να διακόψει τις «σχέσεις» του με τον πρώτο;

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στον χώρο της τεχνολογίας: το ίδρυμα Mozilla αποφάσισε να απενεργοποιήσει όλες τις εκδόσεις του Flash στον Firefox, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται αυτομάτως το περιεχόμενο σε κάθε σάιτ που έχει ενσωματωμένη την εφαρμογή (βίντεο, διαφημίσεις κ.λπ.).

Αντί για το επίμαχο περιεχόμενο, από την Τρίτη προβάλλεται ένα μήνυμα για χειροκίνητη ενεργοποίηση του Flash από τον ίδιο τον χρήστη, αλλά με την επισήμανση ότι «αυτή η πρόσθετη λειτουργία είναι ευάλωτη και πρέπει να ενημερωθεί».

Οι χρήστες μπορούν να επιτρέψουν την ενεργοποίηση και την προβολή του περιεχομένου, εντούτοις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν εν αγνοία τους κακόβουλο λογισμικό.

Το Flash χρησιμοποιείται σε πολλούς ιστότοπους τόσο για προβολή διαδραστικών στοιχείων, όσο και για εφαρμογές πολυμέσων.

Οι κίνδυνοι

Το ίδρυμα Mozilla έκανε λόγο για ευπάθειες (bugs) που χρησιμοποιούνται από χάκερ για ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Οι ευπάθειες εντοπίστηκαν από την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Hacking Team, η οποία έπεσε πρόσφατα θύμα κυβερνο-επίθεσης.

Σύμφωνα με το BBC, χάκερ εκμεταλλεύονται τις εν λόγω ευπάθειες στο Flash και εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές με σκοπό να υποκλέψουν δεδομένα.

Το μπλόκο στο Flash ερμηνεύται, στην ουσία, ως «άσκηση πίεσης» από το ίδρυμα Mozilla προς την εταιρεία Adobe, προκειμένου η τελευταία να εκδώσει ενημέρωση του λογισμικού της που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ασφαλείας τα οποία παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα, ο Άλεξ Στάμος, υπεύθυνος ασφαλείας του Facebook, τάχθηκε και αυτός υπέρ της κατάργησης του Flash Player.

Η Adobe έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το ζήτημα και ότι βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης αναβάθμισης του λογισμικού της.

Η Mozilla σημειώνει ότι ο αποκλεισμός θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου «η Adobe διαθέσει μια αναβαθμισμένη έκδοση του λογισμικού, η οποία θα περιλαμβάνει τις διορθώσεις που θα επιλύουν αυτό το κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας».

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου