ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κάηκαν οι μπαταρίες του Solar Impulse 2

κάηκαν-οι-μπαταρίες-του-solar-impulse-2-421233

Μια ανεπανόρθωτη βλάβη στις μπαταρίες του Solar Impulse 2, οι οποίες υπερθερμάνθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, από την Ιαπωνία στη Χαβάη, καθηλώνει στο έδαφος το ηλιακό αεροσκάφος.

Παρά τις άοκνες προσπάθειες για να επισκευαστούν οι μπαταρίες το αεροσκάφος θα ξανανοίξει τα φωτοβολταϊκά φτερά του την άνοιξη του 2016.

Από τις πρώτες στιγμές της απογείωσης η θερμοκρασία στις μπαταρίες αυξήθηκε υπερβολικά εξαιτίας της πολύ ισχυρής μόνωσης στους χώρους εγκιβωτισμού. Παρότι, η ομάδα ελέγχου της αποστολής είχε λάβει υπόψη της και παρακολουθούσε στενά αυτό το πρόβλημα, δεν υπήρχε τρόπος μείωσης της θερμοκρασίας για το υπολειπόμενο διάστημα της πτήσης καθώς κάθε ημερήσιος κύκλος περιελάμβανε την άνοδο στα 8.500 μέτρα και κατόπιν κάθοδο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

“Η μη αναστρέψιμη βλάβη σε ορισμένα σημεία των μπαταριών απαιτεί επισκευές που θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Παράλληλα, θα εξετάσουμε διάφορες επιλογές για αποδοτικότερη θέρμανση και ψύξη κατά τις πολύ μακρές πτήσεις.

Στη Χαβάη, το αεροσκάφος θα φιλοξενήσει στο αεροδρόμιο Καλαελόα το Πανεπιστήμιο της Χαβάης με την υποστήριξη του Υπουργείου Μεταφορών. Δοκιμαστικές πτήσεις ελέγχου του συστήματος θέρμανσης και ψύξης των μπαταριών θα γίνουν το 2016.

Βάσει του νέου προγραμματισμού, ο γύρος του κόσμου με το ηλιακό αεροπλάνο θα ξεκινήσει ξανά τον Απρίλιο του 2016 με προορισμό τη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Από εκεί, το Solar Impulse 2 θα κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης προτού διασχίσει και τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη και από εκεί στο σημείο εκκίνησης το Άμπου Ντάμπι.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου