ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονας αμφισβητεί τη μοναδικότητα και την αξιοπιστία των δαχτυλικών αποτυπωμάτων

επιστήμονας-αμφισβητεί-τη-μοναδικότ-316528

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση επιστήμονα του υπουργείου Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος αμφισβητεί την αξιοπιστία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Σίλβερμαν, όπως σημειώνει η Daily Mail, υποστηρίζει ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα μπορεί να είναι ένας ελαττωματικός τρόπος προσδιορισμού των εγκληματιών, καθώς δεν είναι και τόσο… μοναδικά.

Ο Σίλβερμαν υποστηρίζει ότι το ίδιο δαχτυλικό αποτύπωμα, αν το δει κανείς σε δυο διαφορετικές εκτυπώσεις θα διαπιστώσει ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Αυτό, λέει, μπορεί να διαπιστωθεί ακόμη και αν το δαχτυλικό αποτύπωμα ληφθεί με διαφορά λίγων δευτερολέπτων. «Το δαχτυλικό αποτύπωμα δεν είναι τέλειο, ειδικά σε ένα σκηνικό εγκλήματος. Θα μπορούσε το δάχτυλο να είναι βρώμικο, ή γεμάτο μουτζούρες αλλοιώνοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα», προσθέτει.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι δεν έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν στη Γη και έτσι δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν δύο ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα διαφορετικών ανθρώπων, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι εσφαλμένα στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων, έχουν σε αρκετές περιπτώσεις συνδέσει αθώους με ποινικές υποθέσεις.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου