ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμμένα

γιατί-τα-γράμματα-στο-πληκτρολόγιο-εί-287500

Q, W, E, R, Τ, Υ. Αυτά είναι τα πρώτα γράμματα που αντικρίζει κανείς στην πρώτη σειρά κάθε πληκτρολογίου, από όπου, μάλιστα, έχει πάρει και το όνομά του συγκεκριμένος τύπος δακτυλογράφησης. Γιατί, όμως, τα γράμματα δεν είναι τοποθετημένα στο πληκτρολόγιο με αλφαβητική σειρά αλλά ανακατεμένα. Η εξήγηση προκαλεί έκπληξη.

Σύμφωνα με το infokids.gr, οι γραφομηχανές, λίγο μετά την κυκλοφορία τους το 1868 από τον Κρίστοφερ Σολς Λάθαμ άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα. Μπλόκαραν συνέχεια και παρουσίαζαν συνεχή τεχνικά προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων.

Ο Λάθαμ τη μόνη λύση που είχε να προσφέρει ήταν να συστήσει στις δακτυλογράφους να μειώσουν… ταχύτητα. Καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, σκέφθηκε να ανακατέψει τα γράμματα του πληκτρολογίου για να μειώσουν αναγκαστικά την ταχύτητα οι δακτυλογράφοι και να μην κολλάνε τα πλήκτρα.

Η σκέψη του ήταν μεγαλειώδης καθώς το… ανακάτεμα είχε αποτελέσματα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα!

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου