ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντική πτώση στις πωλήσεις PC στην Ελλάδα

σημαντική-πτώση-στις-πωλήσεις-pc-στην-ελ-270876

Σημαντική είναι η πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2015: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDC, οι πωλήσεις PC μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, η IDC εκτιμά ότι βασική αιτία για αυτό είναι η επιβολή των capital controls, που έριξε τις πωλήσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Ελλάδα δεν αποτελεί την εξαίρεση στη γενική εικόνα της περιοχής, καθώς – συνολικά – οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) βρέθηκαν σε καθοδική τροχιά, με ποσοστό 23%, το 3ο τρίμηνο του 2015, κατά σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2015, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διατέθηκαν συνολικά 18,4 εκατ. συσκευές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχαν πωληθεί 23,8 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά γενικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, ήταν οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στη δυτική Ευρώπη η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 18,4%, στη Μέση Ανατολή και Αφρική υπέστη μείωση κατά 28,4%, ενώ η πτώση εντάθηκε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε στο 31,3%.

Όσον αφορά στους κατασκευαστές, στην κορυφή της αγοράς, από πλευράς πωλήσεων (τεμάχια), βρέθηκε η HP, με μερίδιο 23,7%, αλλά πωλήσεις μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Lenovo, που υπέστη μείωση πωλήσεων κατά 20,1%, ενώ το μερίδιο αγοράς της κινήθηκε, επίσης, στο 20,1%. Dell, Acer Group και Asus κατέλαβαν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση της αγοράς στην περιοχή ΕΜΕΑ με μερίδια 10,1%, 9,6% και 8,2% (η μείωση των πωλήσεων ήταν αντίστοιχα 11,3%, 38% και 25,5%).

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου