ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο κόσμος του «σκοτεινού Ιντερνετ»

ο-κόσμος-του-σκοτεινού-ιντερνετ-269403

Εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, παιδική πορνογραφία, οι παράνομες δραστηριότητες και η «μαύρη» αγορά ανθούν τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο.

Μία εβδομάδα μετά την πανηγυρική 25η επέτειο του Παγκόσμιου Ιστού, η εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα παιδικής πορνογραφίας στο Ιντερνετ, που είχε 27.000 συνδρομητές και «ψάρευε» τα θύματά του μέσω των social media, επανέφερε τη συζήτηση για το «σκοτεινό Διαδίκτυο» και τους κινδύνους του.

Πρόκειται, αλλιώς, για το «βαθύ» ή «κρυφό» ή «αόρατο» Ιντερνετ (deep web, deep net, hidden net), δηλαδή το σύνολο των ιστοσελίδων που βρίσκονται καλά κρυμμένες στην άβυσσο του Παγκόσμιου Ιστού, άλλες αθώες και άλλες όχι.

Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι σαν να σέρνεις ένα δίχτυ ψαρέματος στην επιφάνεια της θάλασσας, είναι ο ορισμός που επιχείρησε να δώσει ο Μάικ Μπέργκμαν, ιδρυτής της εταιρείας Bright Planet, που παρέχει υπηρεσίες deep web.

Πράγματι, αν παρομοίαζε κανείς τον Παγκόσμιο Ιστό με μία θάλασσα, τότε όλη η πληροφορία την οποία μπορούμε να βρούμε μέσω μηχανών αναζήτησης, όπως αυτή της Google, θα ήταν η επιφάνεια και αντιπροσωπεύει μόλις ένα 4% του συνολικού όγκου πληροφοριών που υπάρχει στο Διαδίκτυο. Το υπόλοιπο 96% είναι αυτό που ονομάζεται «κρυφό Ιντερνετ», μία… αχαρτογράφητη περιοχή που δεν μπορεί να εντοπιστεί από τις μηχανές αναζήτησης δίνοντας πρόσφορο έδαφος για παράνομες δραστηριότητες.

Στα αχαρτογράφητα νερά του deep web όλα είναι δυνατά: μπορεί κανείς να πουλήσει και να αγοράσει τα πάντα, από προϊόντα της Apple στη μισή τιμή μέχρι όπλα και ναρκωτικά ή ακόμα και να προσλάβει έναν επαγγελματία εκτελεστή!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομων δραστηριοτήτων είναι το τεράστιο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, η εξάρθρωση του οποίου ανακοινώθηκε χθες.

«Εγκέφαλος» του δικτύου ήταν ένας 27χρονος από τη Λουιζιάνα που συνελήφθη με την κατηγορία της εκμετάλλευσης ανηλίκων σε σχέση με μία ιστοσελίδα που λειτουργούσε στο «κρυφό Ιντερνετ», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ακόμα πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος Silk Road, ενός «παράνομου Ebay» που εξελίχθηκε μέσα σε δύο χρόνια (μέχρι να του βάλει «λουκέτο» πέρυσι το FBI) σε μια «μαύρη αγορά» δισεκατομμυρίων διαθέτοντας οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, από ρούχα και ηλεκτρονικά μέχρι όπλα, πλαστά χαρτονομίσματα, ναρκωτικά και ανθρώπινα όργανα.

Το «deep web» οφείλει την ύπαρξή του στο Tor (The onion router), πρόγραμμα βασισμένο σε κώδικα ανοιχτού λογισμικού που αναπτύχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το Tor κρυπτογραφεί διευθύνσεις IP κάνοντας τον εντοπισμό τους αδύνατο και χρησιμοποιείται από χάκερ και από τις παράνομες επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο, που κρύβουν τις ιστοσελίδες τους στους servers του. Αλλά όχι μόνο.

Μυστικές υπηρεσίες, ΜΜΕ (το «βαθύ λαρύγγι» της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν αντάλλασσε αρχεία με δημοσιογράφους μόνο μέσω Tor), διπλωματικές αποστολές, αλλά και αντιφρονούντες και μπλόγκερ σε δικτατορικά καθεστώτα καλύπτουν τα ίχνη τους μέσω του Tor, που αριθμεί περισσότερους από 2 εκατ. χρήστες.

Την άνθηση των παράνομων δραστηριοτήτων του κρυφού Ιντερνετ έχει ευνοήσει και το bitcoin, το πρώτο ψηφιακό νόμισμα παγκοσμίως, αγαπημένο των λαθρεμπόρων, αφού οι συναλλαγές γίνονται υπό καθεστώς ανωνυμίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου