ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βιοενέργεια από αγριαγκινάρες στην Κοζάνη θα παράγει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

βιοενέργεια-από-αγριαγκινάρες-στην-κ-260915

Άδεια για την κατασκευή μονάδας βιομάζας ισχύος 25 Μεγαβάτ σε περιοχή του λιγνιτικού κέντρου της Κοζάνης έλαβε από τη ΡΑΕ η ΔEH Ανανεώσιμες.

Η βιομάζα θα προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες της περιοχής και συγκεκριμένα αγριαγκινάρα, μίσχανθο και ινώδη σόργο. Επίσης θα αξιοποιούνται τα αγροτικά απόβλητα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιτηρών κ.ά., αλλά και τα υπολείμματα κλαδεμάτων.

Όπως μεταδίδει το euro2day, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο μελετάται εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ για πρώτη φορά είχε δημοσιοποιηθεί το 2012 και είχε κατατεθεί αίτηση για την χορήγηση άδειας. Η διαφορά με τον αρχικό σχεδιασμό έγκειται στην τότε πρόβλεψη για σύστημα τηλεθέρμανσης θερμικής ισχύος 75 Μεγαβάτ, κάτι που δεν προβλέπεται στη νέα άδεια.

Να σημειωθεί ότι από το 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας (γαϊδουράγκαθου) που είναι το κύριο ενεργειακό φυτό, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Κοζάνης και τον ΟΤΑ.

Την παραγόμενη βιομάζα αγοράζει η εισηγμένη εταιρία σε προσυμφωνημένες τιμές από τους παραγωγούς και την αναμειγνύει με λιγνίτη για να βελτιώσει την απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο κατά το παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με τον έγκαιρο καθορισμό της τιμής αγοράς της αγριαγκινάρας με συνέπεια η καλλιέργειά της να εγκαταλειφθεί από μεγάλο αριθμό γεωργών.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου