ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επαναστατική εφαρμογή «απειλεί» τις μουσικές παρτιτούρες

επαναστατική-εφαρμογή-απειλεί-τις-260809

Στην πρωτοποριακή εφαρμογή “Musica Piano” έχει αποθηκευτεί το σύνολο της κλασικής μουσικής.

Δεν πρόκειται για μουσικά αρχεία αλλά για όλες τις παρτιτούρες όλων των κλασικών έργων για πιάνο που επιπλέον είναι διαθέσιμες δωρεάν. Την εφαρμογή έχει δημιουργήσει ο εκδοτικός οίκος Könemann Music της Βουδαπέστης και προμηνύει το τέλος της παρτιτούρας σε χαρτί.

Η εφαρμογή βοηθά και στη διδασκαλία της μουσικής. Κάθε μαθητής μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε πιανίστα στον κόσμο, ακόμη και έναν πολύ αναγνωρισμένο καθηγητή ή έναν διάσημο πιανίστα.

Ο 82χρονος Ούγγρος πιανίστας Ταμάς Βασάρι ήταν ο επίτιμος καλεσμένος κατά την επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής. Δήλωσε πως με τη νέα εφαρμογή θα μπορούσε να συνδέεται με πολλούς καταξιωμένους πιανίστες που θαυμάζει πολύ.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την εφαρμογή τόσο επαναστατική;

«Γεγονός είναι πως για πρώτη φορά ένας εκδότης προσφέρει όλο το περιεχόμενο μέσω ενός cloud.

Ένα δωρεάν cloud. Για πρώτη φορά μπορεί κάποιος να βρει περισσότερο περιεχόμενο κλασικής μουσικής σε ένα cloud στο διαδίκτυο από ό,τι σε οποιοδήποτε κατάστημα μουσικής σε όλον τον κόσμο» εξηγεί ο Λούντβιχ Κένεμαν, εκδότης και δημιουργός της εφαρμογής.

Ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει στους καλλιτέχνες η νέα εφαρμογή, είναι η δυνατότητα για δωρεάν πρόβες.

Οι παρτιτούρες που αποθηκεύονται στην εφαρμογή δεν είναι απλές φωτογραφικές αποτυπώσεις. Πρόκεται για ενεργές παρτιτούρες. Το σύστημα αναγνωρίζει τις νότες και τα μουσικά σύμβολα.

Ο Όλιβερ Σολτζ προγραμματιστής, υπεύθυνος για την εφαρμογή εξηγεί την διαδικασία:

«Περνάμε τις παρτιτούρες από σαρωτή (σκάνερ). Αυθεντικές μουσικές παρτιτούρες. Αλλά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρησιμοποιούμε τεχνολογία OCR, δηλαδή οπτική αναγνώριση χαρακτήρων ή ICR, έξυπνη αναγνώριση χαρακτήρων.

Σκανάρουμε όπως θα κάναμε με ένα απλό έγγραφο, αλλά με την τεχνολογία αυτή αναγνωρίζονται οι νότες και άλλα μουσικά σύμβολα, οπότε όλα μπαίνουν στη θέση τους».

Για την δημιουργία αυτής της εφαρμογής εργάστηκαν πολλοί μουσικολόγοι. Το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο. Κατά τη διαδικασία σάρωσης γίνονται και λάθη. Ορισμένοι συνθέτες και ορισμένες παρτιτούρες κρύβουν παγίδες.

Το αν η εφαρμογή αυτή θα φέρει το τέλος της παρτιτούρας σε χαρτί, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

euronews.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου