ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google Project Loon: το ίντερνετ από αερόστατα γίνεται πραγματικότητα

google-project-loon-το-ίντερνετ-από-αερόστατα-γίνεται-259782

Η Google εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα έχει καταφέρει να εγκαταστήσει αρκετά αερόστατα παροχής ασύρματου ίντερνετ στη στρατόσφαιρα για να σχηματίσει ένα μικρό «δαχτυλίδι» σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Υφηλίου.

Όπως μεταδίδει το BBC, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη Google να δοκιμάσει την υπηρεσία παροχής δικτύου σε όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή της εμβέλειας των αεροστάτων του φιλόδοξου προγράμματος με την ονομασία Project Loon.

Η δημόσια δήλωση της Google συμπίπτει με την ανακοίνωση τριών από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Ινδονησίας ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν δοκιμές πάνω στο σύστημα της Google. Ξεχωριστή συμφωνία υπέγραψε και η Σρι Λάνκα εκφράζοντας την επιθυμία της να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η Google είχε αποκαλύψει αρχικά το σχέδιό της τον Ιούνιο του 2013, όταν περίπου το 30 από τα εν λόγω αερόστατα είχαν εκτοξευθεί από τη Νέα Ζηλανδία. Από κάθε μπαλόνι κρέμονταν δύο ραδιοπομποί για τη λήψη και αποστολή δεδομένων συν ένας τρίτος εφεδρικός, ένας υπολογιστής πτήσης, ένα σύστημα GPS, ένα σύστημα ελέγχου ύψους και ηλιακοί συλλέκτες για την τροφοδοσία του εξοπλισμού με ενέργεια.

Αυτό το πρωταρχικό σύστημα επιτύγχανε ταχύτητες 3G, αλλά πλέον υπάρχει η δυνατότητα παροχής ταχύτητας 10 Mbps σε συσκευές που συνδέονται μέσω κεραίας στο έδαφος. Συγκριτικά, η μέση ταχύτητα σύνδεσης 4G στη Μ. Βρετανία είναι 15 Mbit/sec.

Όπως είπε στο BBC ο Μάικ Κάσιντι, αντιπρόεδρος του Project Loon, έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις, καθώς τα αερόστατα πλέον έχουν διάρκεια ζωής 187 ημερών έναντι δέκα ημερών στην αρχή.

Επίσης, έχει συντομευθεί σημαντικά η διαδικασία εκτόξευσης, καθώς ένα γερανός επιτρέπει την εκτόξευση ενός αεροστάτου κάθε 15 λεπτά από δύο ή τρία άτομα, ενώ παλαιότερα χρειάζονταν 14 άτομα επί μία ή δύο ώρες.

Βάσει σχεδιασμού, το Project Loon θα έχει πετύχει τους πρώτους σκοπούς του το 2016.

«Χρειαζόμαστε περίπου 300 μπαλόνια για να δημιουργήσουμε ένα συνεχές δίκτυο γύρω από τη Γη. Όταν ένα απομακρύνεται λόγω του ανέμου, έρχεται ένα δεύτερο και το υποκαθιστά. Μέσα στο επόμενο έτος ελπίζουμε να φτιάξουμε το πρώτο μας «δαχτυλίδι» και να πετύχουμε συνεχή κάλυψη ενός είδους σε ορισμένες περιοχές» εξήγησε.

Καθώς κάθε αερόστατο παρέχει κάλυψη σε μια περιοχή διαμέτρου 40 χιλιομέτρων, το αρχικό δαχτυλίδι θα καλύπτει σχετικά μικρό μέρος του πλανήτη, γύρω από τμήμα του νοτίου ημισφαιρίου.

Τα αερόστατα υπερυψηλής πίεσης είναι κατασκευασμένα από σφραγισμένο πλαστικό που περιέχει αέρια ελαφρύτερα από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Στόχος είναι να διατηρείται σε σχετικά σταθερός ο όγκος των αερόστατων ακόμα κι όταν υπάρχουν θερμοκρασιακές μεταβολές, ώστε να μένουν για περισσότερο χρόνο στον αέρα και να διατηρούν το ύψος τους.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου