ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ρωσικός δορυφόρος Kosmos-1220 κάηκε στην ατμόσφαιρα, δεν έφτασε στη Γη

ο-ρωσικός-δορυφόρος-kosmos-1220-κάηκε-στην-ατμό-218163

Στην ατμόσφαιρα της Γης εξαερώθηκαν το βράδυ της Κυριακής θραύσματα του ρωσικού παροπλισμένου δορυφόρου Kosmos-1220.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο πληροφορίες από το Κέντρο Διαστημικού Ελέγχου του ρωσικού στρατού.

Προηγούμενο δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, που παρέπεμπε σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων στο πρακτορείο Ria Novosti, τμήματα του δορυφόρου βάρους 4,15 τόνων θα ανταπεξέρχονταν στις τριβές της γήινης ατμόσφαιρας φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης.

«Το ακριβές σημείο και η ώρα πρόσκρουσης μπορούν να αλλάξουν εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων», ανέφεραν οι Ρώσοι επιστήμονες, αν και εκτιμούν ότι τα τμήματα του δορυφόρου θα πέσουν σε κάποιο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού, δίχως να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

«Το μεγαλύτερο μέρος του θα καταστραφεί από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τμήματά του θα φτάσουν στην Γη. Το καλό είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό και οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι απλά ένα μικρό τμήμα της επιφάνειάς του», ανέφερε στο Fox News ο Ντέιβιντ Ειτσερ, εκδότης του Astronomy, εκτιμώντας πως δεν θα προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το σημείο της πρόσκρουσης.

Το 1978, ένας άλλος παροπλισμένος δορυφόρος Kosmos συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή του Καναδά διασκορπίζοντας ραδιενεργά θραύσματα στον περιβάλλοντα χώρο.

Το 2009, ένας τρίτος δορυφόρος Kosmos συνετρίβη με ταχύτητα 41.000 χιλιομέτρων ανά ώρα σε έναν αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρος Iridium, με αποτέλεσμα χιλιάδες θραύσματα να φύγουν στο διάστημα.

Τα διαστημικά σκουπίδια είναι αυτά που απείλησαν τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) σύμφωνα με τη NASA τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι ο δορυφόρος Kosmos-1220 άρχισε να λειτουργεί το 1980, αλλά χαρακτηρίστηκε ανενεργός την ίδια χρονιά.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου